Ben jij een clubschaker?

Wij helpen jou uit de opening te komen!

Herken snel...

… de kenmerkende patronen van de opening. Wij destilleren die per opening en leggen het “waarom” voor je uit. Hierdoor begrijp en onthoud jij de opening beter.

Leer effectief...

… door alleen relevante varianten te leren. Wij selecteren voor je wat  in de praktijk veel gespeeld wordt. Leer alleen wat er toe doet (de essentie).

Boek resultaat...

… door met zelfvertrouwen de opening te spelen. Kom tegen gelijkwaardige en zwakkere tegenstanders beter uit de opening en tegen sterkere minimaal gelijk.

"Leer effectiever door alleen studietijd te besteden aan essentiële varianten. Relevantie is belangrijker dan volledig willen zijn."

Ons verhaal

Schaakopening Essenties is opgericht om clubschakers te helpen goed uit de opening te komen. Peter de Roode bemerkte dat schakers regelmatig van opening wisselen, maar dat het resultaat niet bepaald beter werd. Hoe komt dat? Als oud Nederlands jeugdkampioen (16 jaar) en onderwijskundige probeerde hij deze vraag te beantwoorden. 

Wij denken dat de meeste auteurs van openingsboeken gericht zijn op op volledigheid en onthouden. Dat vereist niet alleen een goed geheugen maar ook heel veel tijd. Tijd waarover clubschakers vaak niet beschikken.
Hoofdvarianten worden dan vaak niet meer gespeeld vanwege het gevaar van enorme gaten in het repertoire. Zo wordt de keuze van openingen verlegd naar minder gebruikelijke varianten die weliswaar makkelijk te onthouden zijn maar de tegenstander het niet echt moeilijk maken.

Dat moet anders, stelden wij van Schaakopening Essenties. Het kan toch niet zo zijn dat clubschakers geen Ben Oni, Siciliaans, Italiaans of een andere populaire opening kunnen spelen? Inderdaad, dat is niet iets waar het naar toe moet. Wat is het alternatief?

Wij richten ons daarentegen op relevantie en begrijpen. Dat doen wij enerzijds door eerst de kenmerkende patronen van de opening uit te leggen (dit noemen wij thema’s). Wij leggen het ‘waarom’ uit door de achtergronden van de opening toe te lichten. Pas daarna bespreken we de varianten. Die volgorde is cruciaal! Door te begrijpen kan beter worden onthouden. Door niet volledig te willen zijn en alleen die varianten te presenteren die relevant zijn, kan een goed repertoire worden opgebouwd.

Leer alleen wat er toe doet zodat jij met zelfvertrouwen speelt en met wind mee de opening uit komt. 

Geïnteresseerd? Ervaar het zelf met een gratis proefles.

Wie zijn wij?

Peter de Roode

Als onderwijskundige ben ik altijd geïnteresseerd geweest in de vraag hoe je schakers naar een hoger niveau weet te krijgen. Mijn doctoraalscriptie wijdde ik aan het schaken en deed ik onderzoek naar de combinatie van de Russische leerpsychologie en schaaktraining. Op mijn 16 was ik jeugdkampioen van Nederland. Na voor verschillende clubs gespeeld te hebben, kom ik nu uit voor Schaakclub Santpoort. Als zelfstandig organisatieadviseur èn gepassioneerd schaker zie ik dat er op het gebied van schaaktraining nog veel te winnen is voor de gemiddelde club- en schoolschaker. Vandaar dat ik met mijn twee zonen Rob en Martijn het bedrijf Schaakopening Essenties oprichtte.

Schaakopening Essenties - Peter de Roode

Rob de Roode

Vanaf mijn vijfde jaar het schaken geleerd van m’n vader Peter en heb ik dat sindsdien niet meer losgelaten. Naast het beoefenen van het schaakspel zet ik mij ook in als voorzitter van Schaakclub Santpoort. Vanaf mijn 15e jaar heb ik als gecertificeerd KNSB trainer en zowel jeugd als senioren op schaakclubs en scholen lesgegeven. Het is mijn passie om mensen te enthousiasmeren met het overdragen van kennis gecombineerd met technologie. Als ICT consultant neem ik samen met mijn broer Martijn de website onder handen. Hierbij vinden we het belangrijk dat deze overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en bovenal informatief is.

Schaakopening Essenties - Rob de Roode

Martijn de Roode

Samen met mijn broer Rob het schaken van onze vader geleerd en heb sindsdien veel schaakpartijen gespeeld, zowel recreatief als op internationale toernooien. Niet alleen het schaakspel zelf boeit mij, ook de wereld er om heen. Zo heb ik als gecertificeerd KNSB trainer lesgegeven aan clubgenoten en basisscholieren, diverse schaaktoernooien mede georganiseerd en ben ik penningmeester bij Schaakclub Santpoort. Als financieel consultant in het dagelijks leven zet ik mijn passie voor cijfers en technologie in voor Schaakopening Essenties. Enerzijds voor het onderhouden van de financiën en anderzijds voor het onderhouden van de website.

Schaakopening Essenties - Martijn de Roode