Wolga

Off
Niet gecategoriseerd
Schaakopening Essenties
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 15,-
Bestel of Login

Introductie

Het Wolgagambiet is een openingsrepertoire voor zwart tegen 1. d4. Het ontstaat na de zetten 1. d4 Pf6 2. c4 c5 3. d5 b5. Zwart biedt een pion aan voor snelle ontwikkeling. Wit is niet verplicht die te nemen. In de opnames wordt zowel aandacht besteed aan de weigering van het gambiet als ook aan het aannemen ervan.

Kenmerken Wolga

  • De permanente positionele druk die zwart uitoefent door al zijn stukken in actieve posities te plaatsen. De druk die zwart doorgaans uitoefent met zijn Torens op de half open a- en b-lijn, in combinatie met de fianchetto-loper op g7 geeft zwart duurzame compensatie.
  • Veel terugkerende sjablones maar geen lange zettenreeksen. Ervaren Wolga spelers zijn bekend met de vele sjablones die deze opening rijk is, wat een voordeel kan zijn bij snelschaken en rapidpartijen waar deze opening bijzonder voor geschikt is. Een van die sjablones gaat over de activiteit van de zwarte paarden. Zwart heeft er belang bij om het witte Paard op c3 af te ruilen om de invloed van de Loper op g7 te vergroten. De route om dat te doen, kan zeer verschillend zijn, zoals de manoeuvre: Pf6-e8-c7-b5 of ook: Pb8-a6-c7-b5. Uit het hoofd leren van standen heeft in de Wolga geen zin, het gaat om het begrijpen van de stellingskenmerken.
  • De positionele druk van zwart kan leiden tot veel tactische valstrikken. Enerzijds is de Wolga is een zeer positionele opening maar door de druk die zwart met zijn actieve stukken uitoefent, komen er vaak -en sneller dan menig witspeler vermoedt- tactische wendingen in de stand. Op veld b2 vinden heel wat trucs plaats!
  • Ondanks de pion achterstand zijn eindspelen voor zwart doorgaans geen bezwaar. Zwart heeft in de Wolga vooral het initiatief op de damevleugel. Wit moet zijn heil zoeken in de opmars e4-e5 en/of proberen een koningsaanval op te zetten. Het is om die reden dan ook logisch dat zwart er bij gebaat is om Dames te ruilen. Wit’s kansen op een koningsaanval zijn dan nihil terwijl de zwarte druk op de damevleugel nog steeds heel groot is. Wolga-eindspelen zijn daarom zeer verraderlijk, vooral voor witspelers die onbekend zijn met de materie.

Admin de Roode

Comments are closed.