Wolga

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25,-
Bestel of Login
Schaakopening Essenties - Wolga

Inhoud Wolga

Introductie Wolga gambiet

Het Wolga gambiet (of Benko gambiet) is een opening voor zwart tegen 1. d4. Het ontstaat na de zetten 1. d4 Pf6 2. c4 c5 3. d5 b5. De Wolga opening is een van de weinige openingen waarin zwart het initiatief krijgt. De prijs die hij ervoor moet betalen is een pion. Kenmerkend voor het Wolga gambiet is dat de standen zowel zeer tactisch kunnen zijn, vanwege de vele wendingen en trucs die de opening rijk is als wel zeer positioneel. Opmerkelijk daarbij is dat zwart eindspelen niet hoeft te vrezen. Voorvechters van het Benko gambiet waren de GM’s: Kasparov, Vaganian, Browne en natuurlijk Pal Benko en tegenwoordig: Carlsen, Dubov en Firouzja.

Kenmerken Wolga opening

De permanente positionele druk die zwart uitoefent door al zijn stukken in actieve posities te plaatsen
De druk die zwart doorgaans uitoefent met zijn Torens op de half open a- en b-lijn, in combinatie met de fianchetto-loper op g7 geeft zwart duurzame compensatie in het Wolga gambiet.

Veel terugkerende sjablones maar geen lange zettenreeksen
Ervaren Wolga spelers zijn bekend met de vele sjablones die deze opening rijk is, wat een voordeel kan zijn bij snelschaken en rapidpartijen waar deze opening bijzonder voor geschikt is. Een van die sjablones gaat over de activiteit van de zwarte paarden. Zwart heeft er belang bij om het witte Paard op c3 af te ruilen om de invloed van de Loper op g7 te vergroten. De route om dat te doen, kan zeer verschillend zijn, zoals de manoeuvre: Pf6-e8-c7-b5 of ook: Pb8-a6-c7-b5. Uit het hoofd leren van standen heeft in het Benko gambiet geen zin, het gaat om het begrijpen van de stellingskenmerken.

De positionele druk van zwart kan leiden tot veel tactische valstrikken
Enerzijds is de Wolga opening zeer positioneel maar door de druk die zwart met zijn actieve stukken uitoefent, komen er vaak -en sneller dan menig witspeler vermoedt- tactische wendingen in de stand. Op veld b2 vinden heel wat trucs plaats!

Ondanks de pion achterstand zijn eindspelen voor zwart doorgaans geen bezwaar
Zwart heeft in het Wolga gambiet vooral het initiatief op de damevleugel. Wit moet zijn heil zoeken in de opmars e4-e5 en/of proberen een koningsaanval op te zetten. Het is om die reden dan ook logisch dat zwart er bij gebaat is om Dames te ruilen. Wit’s kansen op een koningsaanval zijn dan nihil terwijl de zwarte druk op de damevleugel nog steeds heel groot is. Wolga-eindspelen zijn daarom zeer verraderlijk, vooral voor witspelers die onbekend zijn met de materie.

Voordelen Schaakopening Essenties

Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Reviews

Fantastisch concept

5/5

"Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ik beveel het iedereen aan!" Lees de volledige review
Review Anton Visser
Anton Visser

Prettige manier van leren

5/5

"Eerst maak je kennis met de strategieën achter de openingen. De besproken varianten zijn geen ellenlange reeksen maar grijpen terug naar de besproken thema's waardoor ze beter te onthouden zijn. Deze prettige manier van leren houdt het schaken leuk!"
Review David van den Berg
David van den Berg

Opening écht begrijpen

5/5

"Sinds ik Schaakopening Essenties gebruik kom ik regelmatig met wind mee uit de opening.
De grote plus zijn voor mij de strategische thema's. Hiermee leer je de opening echt te begrijpen en kan je jezelf ook redden als je een keer de exacte zetvolgorde niet meer weet."
Hans Kors Review
Hans Kors

Absoluut een aanrader

5/5

"Ik was op zoek naar meer kennis over openingen en werd direct enthousiast bij Schaakopening Essenties. Peter de Roode legt echt heel goed uit (en in het Nederlands) waardoor je het ook écht begrijpt! Het lesmateriaal is kwalitatief en ook de site is echt top. Absoluut een aanrader!"
Review Jan Schoffelen
Jan Schoffelen

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25,-
Bestel of Login
Als je je Premium abonnement opzegt, verlies of beperk je de toegang tot:
Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Weet je zeker dat je je abonnement wilt annuleren?

Fantastisch concept

Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Hoewel ik zelf waarschijnlijk alle boeken en materialen, zoals boeken en  video’s, in huis heb maakt Schaakopening Essenties het mogelijk snel tot resultaten te komen. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ware het vroeger zo dat ik alle varianten uit mijn hoofd leerde en zo de schaakstrijd aanging is het nu zo dat ik probeer door inzicht beter te gaan schaken.

Het concept van Thema’s (Waar gaat het om), Varianten (Hoe voer je die Thema’s uit) en voorbeeldpartijen (Praktijk) is fantastisch. De site is prima en overzichtelijk en Peter de Roode legt alles zeer duidelijk uit. Het is duidelijk dat hij zijn kwaliteit als schaker goed weet te combineren met zijn onderwijskundige achtergrond. Ik ken Peter al sinds zijn 16e toen hij jeugdkampioen van Nederland was en hij heeft nog steeds die drive om het onderste uit de kan te halen. Dat zie je ook terug in dit product. Het voordeel voor de gebruiker is dat hij nu mee kan surfen op deze golf van kennis en drive.

Probeer de gratis les en kom er dan zelf achter hoeveel dit product aan je schaakkennis toevoegt. Ik raad Schaakopening Essenties aan iedereen, die beter inzicht in het schaken wil krijgen,  van harte toe.

Review Anton Visser
Anton Visser
5/5