Tarrasch

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25,-
Bestel of Login
Schaakopening Essenties - Tarrasch

Inhoud Tarrasch

Introductie Tarrasch

De Tarrasch is een opening voor de zwartspeler tegen zowel 1.d4 als 1.c4 en ontstaat na de zetten 1. d4 d5 2.c4 e6 3.Pf3 (of: 3.Pc3) c5. Wanneer wit een keer slaat op d5, neemt zwart altijd terug met zijn pion. Met de Tarrasch Opening accepteert zwart vrijwillig een geïsoleerde pion op d5 of zelfs hangende pionnen, te weten op d5 en c6. In ruil daarvoor krijgt hij actief stukkenspel en mogelijkheden om het initiatief naar zich toe te trekken. Oud Wereldkampioen Kasparov is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van deze variant maar laten we niet vergeten dat het Siegbert Tarrasch was die de opening zijn naam heeft gegeven. Andere spelers die succesvol met de Tarrasch opening waren o.a. Keres, Spassky en tegenwoordig ook Sarin, Caruana en Dubov.

Kenmerken Tarrasch opening

Repertoire tegen 1.d4 en 1.c4
De Tarrasch is zeer geschikt als universele opening tegen zowel 1.d4 als 1.c4. Daarmee heeft zwart met een klein en afgebakend repertoire. 

Extra opties voor spelers die het Catalaans willen vermijden Zwartspelers die Nimzo Indisch op hun repertoire hebben staan kunnen echter na 1.d4 Pf6 2.c4 e6 met 3.g3 geconfronteerd worden met een uitnodiging tot het Catalaans. Hier is echter de mogelijkheid tot de overgang naar de Tarrasch opening mogelijk. 

Actief stukkenspel
Door de open lijnen om en rondom de geïsoleerde pion heeft zwart goede mogelijkheden om zijn  stukken actief op te stellen en te vechten voor het initiatief.

Koningsaanval en de Panov met verwisselde kleuren
De Tarrasch kent veel fraaie partijen waarin de zwart de partij beslist d.m.v. een koningsaanval. Dat komt door die actieve opstelling van zijn stukken. Witspelers die de Caro Kann bestrijden met de Panov Variant kennen de kenmerken van de vele terugkerende aanvalspatronen.

Duidelijke structuren
Met een geïsoleerde pion spelen leert je als schaker hoe je met dit stellingstype moet omgaan. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij de kenmerkende pioneigenschappen van de Tarrasch opening. Zwart legt zijn speltype op aan de witspeler. Zwart bepaalt en hij kan zich daarin verder specialiseren.

Voordelen Schaakopening Essenties

Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Reviews

Fantastisch concept

5/5

"Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ik beveel het iedereen aan!" Lees de volledige review
Review Anton Visser
Anton Visser

Prettige manier van leren

5/5

"Eerst maak je kennis met de strategieën achter de openingen. De besproken varianten zijn geen ellenlange reeksen maar grijpen terug naar de besproken thema's waardoor ze beter te onthouden zijn. Deze prettige manier van leren houdt het schaken leuk!"
Review David van den Berg
David van den Berg

Opening écht begrijpen

5/5

"Sinds ik Schaakopening Essenties gebruik kom ik regelmatig met wind mee uit de opening.
De grote plus zijn voor mij de strategische thema's. Hiermee leer je de opening echt te begrijpen en kan je jezelf ook redden als je een keer de exacte zetvolgorde niet meer weet."
Hans Kors Review
Hans Kors

Absoluut een aanrader

5/5

"Ik was op zoek naar meer kennis over openingen en werd direct enthousiast bij Schaakopening Essenties. Peter de Roode legt echt heel goed uit (en in het Nederlands) waardoor je het ook écht begrijpt! Het lesmateriaal is kwalitatief en ook de site is echt top. Absoluut een aanrader!"
Review Jan Schoffelen
Jan Schoffelen

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25,-
Bestel of Login
Als je je Premium abonnement opzegt, verlies of beperk je de toegang tot:
Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Weet je zeker dat je je abonnement wilt annuleren?

Fantastisch concept

Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Hoewel ik zelf waarschijnlijk alle boeken en materialen, zoals boeken en  video’s, in huis heb maakt Schaakopening Essenties het mogelijk snel tot resultaten te komen. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ware het vroeger zo dat ik alle varianten uit mijn hoofd leerde en zo de schaakstrijd aanging is het nu zo dat ik probeer door inzicht beter te gaan schaken.

Het concept van Thema’s (Waar gaat het om), Varianten (Hoe voer je die Thema’s uit) en voorbeeldpartijen (Praktijk) is fantastisch. De site is prima en overzichtelijk en Peter de Roode legt alles zeer duidelijk uit. Het is duidelijk dat hij zijn kwaliteit als schaker goed weet te combineren met zijn onderwijskundige achtergrond. Ik ken Peter al sinds zijn 16e toen hij jeugdkampioen van Nederland was en hij heeft nog steeds die drive om het onderste uit de kan te halen. Dat zie je ook terug in dit product. Het voordeel voor de gebruiker is dat hij nu mee kan surfen op deze golf van kennis en drive.

Probeer de gratis les en kom er dan zelf achter hoeveel dit product aan je schaakkennis toevoegt. Ik raad Schaakopening Essenties aan iedereen, die beter inzicht in het schaken wil krijgen,  van harte toe.

Review Anton Visser
Anton Visser
5/5