Svesnikov

Off
Niet gecategoriseerd
Schaakopening Essenties
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 15,-
Bestel of Login

Introductie Svesnikov

De Svesnikov is een van de varianten in het Siciliaans die op zeer hoog niveau (lees: 2700 en hoger) en bij correspondentie schakers gespeeld wordt om een solide stand te bereiken. Dat terwijl clubschakers de Svesnikov juist spelen om scherpe standen te spelen. Wellicht is hier een vergelijking met de Marshall variant van het Spaans op zijn plaats: op hoog niveau vooral bedoeld om niet te verliezen.
De geboorte van deze variatie vond rond 1965 plaats toen pionier Evgeni Svesnikov de variant voor het eerst begonnen te spelen die nu naar hem vernoemd is maar soms ook de Chelyabinsk variant wordt genoemd, o.a. door Kasparov in zijn boek ‘Revolution in 70s’. Over die naam is het nodige gedoe te lezen in het boek van Timoschenko (en let op de titel) ‘The Chelyabinsk Variation’.

In de jaren ’70 ontstaat er als het ware een enorme Svesnikov hype. Als jeugdspelers die getraind werden door Hans Bouwmeester kwamen wij in 1976 in aanraking met de Svesnikov. Bouwmeester had een fijne neus voor nieuwe openingsontwikkelingen en wij speelden er onderling partijen mee. Bouwmeester voorzag ze van licht commentaar en alle jeugdspelers hadden zo hun eerste Svesnikov database-je. Bouwmeester doet daar verslag over in zijn boek ‘Schaken als vak’.
Later kwamen er spelers als Kramnik, Kasparov, Yussupov, Topalov, Van Wely en Leko die zich bedienden van de Svesnikov en tegenwoordig Carlsen, Nakamura en Grischuk en met succes! Carlsen zette de Svesnikov in tegen Caruana in zijn match om het WK in 2018.

Kenmerken Svesnikov

  • De concreetheid, vindingrijkheid en tactische mogelijkheden van de opening: Timoschenko); Dat is de grote aantrekkelijkheid van de Svesnikov: de overvloed aan mogelijkheden met name voor de tactische speler. De zwartspeler zal bereid moeten zijn om te durven offeren -veel pionoffers- om het initiatief naar zich toe te trekken. Doet hij dat niet wordt hij vaak positioneel weggespeeld. Het initiatief nemen is dus geen ‘luxe’ het is een ‘must’.
  • Een scherpe opening gebaseerd op een solide basis: De Svesnikov kan tot zeer ingewikkelde varianten leiden maar waar geen enkele variant van wit tot ‘iets concreets’ leidt. De variant  is op een bepaald moment zeer populair geworden maar kende ook zijn dalen. De status momenteel is dat de Svesnikov een zeer gezonde variant is.
  • Vereist veel parate kennis: Doorgaans geldt dit voor bijna alle Sicilianen, of we het nu hebben over de Najdorf, de Taimanow of de Draak: zwart zal zijn huiswerk goed moeten kennen. Met name subtiliteiten in zetvolgordes moeten vooral goed gespot worden omdat die direct tot verlies of een zeer slechte stand kunnen leiden.
  • Spel over het gehele bord: De Svesnikov gaat over initiatief op de damevleugel (het offeren van de b-pion is een apart thema), en soms in combinatie of losstaand: het initiatief in het centrum wanneer zwart met …e4 en/of …d5 oprukt, maar evengoed zullen we zien dat er heel veel partijen zijn waarbij de zwartspeler juist wint door een aanval op de koningsvleugel. Vaak ingeleid met de breekzet …f3!

Opening Inhoud

Alles uitklappen
Admin de Roode

Comments are closed.