Svesnikov

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25,-
Bestel of Login
Schaakopening Essenties - Svesnikov

Inhoud Svesnikov

Introductie Svesnikov

De Svesnikov (of Sveshnikov) is een opening met zwart tegen 1. e4 en ontstaat na de volgende zetten; 1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.d4 cd4: 4.Pd4: Pf6 5.Pc3 e5 6.Pdb5 d6 of: 1.e4 c5 2.Pf3 e6 3.d4 cd4: 4.Pd4: Pf6 5.Pc3 Pc6 6. Pdb5 d6. De Svesnikov is een van de varianten in het Siciliaans die op zeer hoog niveau (lees: 2700+) gespeeld wordt om een solide stand te bereiken. Dat terwijl clubschakers de Svesnikov juist spelen om scherpe standen te spelen. De geboorte van deze variatie vond rond 1965 plaats toen pionier Evgeni Sveshnikov de variant voor het eerst begonnen te spelen die nu naar hem vernoemd is maar soms ook de Chelyabinsk variant wordt genoemd, o.a. door Kasparov in zijn boek ‘Revolution in 70s’. Enkele belangrijke GM’s op dit gebied waren en zijn: Svesnikov, Kasparov, Sax, Leko, Radjabov, Caruana Gukesh en Praggnanandhaa.

Kenmerken Svesnikov opening

De concreetheid, vindingrijkheid en tactische mogelijkheden van de opening
Dat is de grote aantrekkelijkheid van de Svesnikov in het Siciliaans: de overvloed aan mogelijkheden met name voor de tactische speler. De zwartspeler zal bereid moeten zijn om te durven offeren -veel pionoffers- om het initiatief naar zich toe te trekken. Doet hij dat niet wordt hij vaak positioneel weggespeeld. Het initiatief nemen is dus geen ‘luxe’ het is een ‘must’.

Een scherpe opening gebaseerd op een solide basis
De Sveshnikov kan tot zeer ingewikkelde varianten leiden maar waar geen enkele variant van wit tot ‘iets concreets’ leidt. De variant  is op een bepaald moment zeer populair geworden maar kende ook zijn dalen. De status momenteel is dat de Svesnikov een zeer gezonde variant is.

Vereist veel parate kennis
Doorgaans geldt dit voor bijna alle Sicilianen, of we het nu hebben over de Najdorf, de Taimanow of de Draak: zwart zal zijn huiswerk goed moeten kennen. Met name subtiliteiten in zetvolgordes moeten vooral goed gespot worden omdat die direct tot verlies of een zeer slechte stand kunnen leiden.

Spel over het gehele bord
De Svesnikov gaat over initiatief op de damevleugel (het offeren van de b-pion is een apart thema), en soms in combinatie of losstaand: het initiatief in het centrum wanneer zwart met …e4 en/of …d5 oprukt, maar evengoed zullen we zien dat er heel veel partijen zijn waarbij de zwartspeler juist wint door een aanval op de koningsvleugel. Vaak ingeleid met de breekzet …f3!

Voordelen Schaakopening Essenties

Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Reviews

Fantastisch concept

5/5

"Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ik beveel het iedereen aan!" Lees de volledige review
Review Anton Visser
Anton Visser

Prettige manier van leren

5/5

"Eerst maak je kennis met de strategieën achter de openingen. De besproken varianten zijn geen ellenlange reeksen maar grijpen terug naar de besproken thema's waardoor ze beter te onthouden zijn. Deze prettige manier van leren houdt het schaken leuk!"
Review David van den Berg
David van den Berg

Opening écht begrijpen

5/5

"Sinds ik Schaakopening Essenties gebruik kom ik regelmatig met wind mee uit de opening.
De grote plus zijn voor mij de strategische thema's. Hiermee leer je de opening echt te begrijpen en kan je jezelf ook redden als je een keer de exacte zetvolgorde niet meer weet."
Hans Kors Review
Hans Kors

Absoluut een aanrader

5/5

"Ik was op zoek naar meer kennis over openingen en werd direct enthousiast bij Schaakopening Essenties. Peter de Roode legt echt heel goed uit (en in het Nederlands) waardoor je het ook écht begrijpt! Het lesmateriaal is kwalitatief en ook de site is echt top. Absoluut een aanrader!"
Review Jan Schoffelen
Jan Schoffelen

Lesmateriaal

Alles uitklappen
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25,-
Bestel of Login
Als je je Premium abonnement opzegt, verlies of beperk je de toegang tot:
Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Lesmateriaal

Alles uitklappen

Weet je zeker dat je je abonnement wilt annuleren?

Fantastisch concept

Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Hoewel ik zelf waarschijnlijk alle boeken en materialen, zoals boeken en  video’s, in huis heb maakt Schaakopening Essenties het mogelijk snel tot resultaten te komen. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ware het vroeger zo dat ik alle varianten uit mijn hoofd leerde en zo de schaakstrijd aanging is het nu zo dat ik probeer door inzicht beter te gaan schaken.

Het concept van Thema’s (Waar gaat het om), Varianten (Hoe voer je die Thema’s uit) en voorbeeldpartijen (Praktijk) is fantastisch. De site is prima en overzichtelijk en Peter de Roode legt alles zeer duidelijk uit. Het is duidelijk dat hij zijn kwaliteit als schaker goed weet te combineren met zijn onderwijskundige achtergrond. Ik ken Peter al sinds zijn 16e toen hij jeugdkampioen van Nederland was en hij heeft nog steeds die drive om het onderste uit de kan te halen. Dat zie je ook terug in dit product. Het voordeel voor de gebruiker is dat hij nu mee kan surfen op deze golf van kennis en drive.

Probeer de gratis les en kom er dan zelf achter hoeveel dit product aan je schaakkennis toevoegt. Ik raad Schaakopening Essenties aan iedereen, die beter inzicht in het schaken wil krijgen,  van harte toe.

Review Anton Visser
Anton Visser
5/5