Scandinavisch

Off
Niet gecategoriseerd
Schaakopening Essenties
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 15,-
Bestel of Login

Introductie

De bestrijding van het Scandinavisch vereist actief en dynamisch spel. Gewoon maar je stukken ontwikkelen en hopen dat je als witspeler altijd wel een voordeeltje zult krijgen, gaat hier niet op. Nee, het Scandinavisch dwingt je om zeer alert te reageren. Als witspeler moet je je huiswerk kennen, maar indien dat het geval is dan mag je op mooie standen hopen die jou goede kansen biedt om je tegenstander vanuit de opening onder druk te zetten.

Kenmerken Scandinavisch

 • Actief en dynamisch spel
  Realiseer je als witspeler dat ‘gezonde ontwikkeling’ van de stukken onvoldoende is om je tegenstander onder druk te zetten. In het ene geval kan dat betekenen dat je activiteit onderneemt door een pionnenopmars op de Koningsvleugel met g2-g4, in het andere geval kan het betekenen dat je een pion offert met d4-d5 of de pion op c2 bewust in laat staan.
 • Omgang met Fort Knox-achtige standen
  Wees je bewust van een bepaalde zwarte speelwijze die bekend is geworden uit het Frans genaamd ‘Fort Knox’ (een legerpost in de VS waar o.a. goud werd opgeslagen), maar waarvan we ook de kenmerken in het Scandinavisch terug kunnen zien. Die kenmerken zijn dat zwart zijn witveldige Loper ruilt, vaak via g4 en – soms via d7-c6- tegen het Paard op f3 en vervolgens een pionnenopstelling c6 en e6 inneemt. Fort Knox-achtige standen vereist voorzichtig manoeuvreren en niet te overhaast met alle pionnen naar voren.
 • Verwantschap met de Caro Kann
  Het Scandinavisch met 2…Dd5: vertoont een behoorlijk verwantschap met de Caro Kann, met name de variant: 1.e4 c6 2.d4 d5 3.Pc3 de4: 4.Pe4: Lf5.
  In beide openingen brengt zwart zijn witveldige Loper buiten de keten (g4 of f5), plaatst zijn Dame op c7 en probeert vanuit een solide stand te breken met …c5 of …e5. Witspelers zullen de kenmerken van deze Caro Kann-achtige standen moeten kunnen herkennen en doorgaans moeten beantwoorden met actief spel.
 • Omgang met de (dubieuze) variant 2…Pf6
  De zet 2…Pf6 kent een paradox: de variant is lichtelijk dubieus voor zwart maar veel witspelers verongelukken in de opening. Witspelers worden vaak materialistisch en blijven vasthouden aan hun pion op d5. Dat kan zeer slecht aflopen en veel onwetende witspelers hebben bijgedragen aan allerlei miniaturen met de zwartspeler als overwinnaar. Kennis nemen van deze variant is daarom een must!

Admin de Roode

Comments are closed.