
Inhoud Scandinavisch
Introductie Scandinavische opening
Introductie Scandinavische opening
Het Scandinavisch is een opening voor de witspeler na de zetten 1.e4 d5.
De bestrijding van de Scandinavische opening vereist actief en dynamisch spel. Gewoon maar je stukken ontwikkelen en hopen op een voordeeltje als witspeler, gaat hier niet op. Nee, het Scandinavisch dwingt je om zeer alert te reageren. Als witspeler moet je je huiswerk kennen. Het biedt dan veel mogelijkheden op mooie standen om je tegenstander vanuit de opening onder druk te zetten. Zwartspelers die 2…Dd5: 3.Pc3 Da5 spelen, streven vaak Caro Kann-achtige standen na. Allerei GM’s zien we de Scandinavische opening bestrijden, zoals: Vachier Lagrave, Firouzja, Giri en Nepomniachtchi.
Kenmerken Scandinavisch
Kenmerken Scandinavisch
Actief en dynamisch spel
Realiseer je als witspeler dat ‘gezonde ontwikkeling’ van de stukken onvoldoende is om je tegenstander in de Scandinavische opening onder druk te zetten. In het ene geval kan dat betekenen dat je activiteit onderneemt door een pionnenopmars op de Koningsvleugel met g2-g4. In het andere geval kan het betekenen dat je een pion offert met d4-d5 of de pion op c2 bewust in laat staan.
Omgang met Fort Knox-achtige standen
Wees je bewust van een bepaalde zwarte speelwijze die bekend is geworden uit het Frans genaamd ‘Fort Knox’. Een legerpost in de VS waar o.a. goud werd opgeslagen. Dergelijke kenmerken komen in de Scandinavische opening terug. Die kenmerken zijn dat zwart zijn witveldige Loper ruilt, vaak via g4 en – soms via d7-c6- tegen het Paard op f3. En vervolgens een pionnenopstelling c6 en e6 inneemt. Fort Knox-achtige standen vereist voorzichtig manoeuvreren en niet te overhaast met alle pionnen naar voren.
Verwantschap met de Caro Kann
Het Scandinavisch met 2…Dd5: vertoont een behoorlijk verwantschap met de Caro Kann. Met name de variant: 1.e4 c6 2.d4 d5 3.Pc3 de4: 4.Pe4: Lf5.
In beide openingen brengt zwart zijn witveldige Loper buiten de keten (g4 of f5), plaatst zijn Dame op c7 en probeert vanuit een solide stand te breken met …c5 of …e5. Witspelers zullen de kenmerken van deze Caro Kann-achtige standen moeten kunnen herkennen en doorgaans moeten beantwoorden met actief spel.
Omgang met de (dubieuze) variant 2…Pf6
De zet 2…Pf6 kent een paradox: de variant is lichtelijk dubieus voor zwart maar veel witspelers verongelukken in de opening. Witspelers worden vaak materialistisch en blijven vasthouden aan hun pion op d5. Dat kan zeer slecht aflopen en veel onwetende witspelers hebben bijgedragen aan allerlei miniaturen met de zwartspeler als overwinnaar in deze variant van de Scandinavische opening. Kennis nemen van deze variant is daarom een must!
Voordelen Schaakopening Essenties
-
Opening in één middag te leren en te spelen -
Volledig in het Nederlands -
Online beschikbaar op alle apparaten (desktop, laptop, tablet en telefoon) -
Begrijpbare uitleg door onderwijskundige en oud Nederlands jeugdkampioen -
Leer alleen varianten die er toe doen (de essentie)

Reviews
Reviews
Fantastisch concept

Prettige manier van leren

Opening écht begrijpen
De grote plus zijn voor mij de strategische thema's. Hiermee leer je de opening echt te begrijpen en kan je jezelf ook redden als je een keer de exacte zetvolgorde niet meer weet."

Absoluut een aanrader
