Scandinavisch

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25,-
Bestel of Login
Schaakopening Essenties - Scandinavisch

Inhoud Scandinavisch

Introductie Scandinavische opening

Het Scandinavisch is een opening voor de witspeler na de zetten 1.e4 d5.
De bestrijding van de Scandinavische opening vereist actief en dynamisch spel. Gewoon maar je stukken ontwikkelen en hopen op een voordeeltje als witspeler, gaat hier niet op. Nee, het Scandinavisch dwingt je om zeer alert te reageren. Als witspeler moet je je huiswerk kennen. Het biedt dan veel mogelijkheden op mooie standen om je tegenstander vanuit de opening onder druk te zetten. Zwartspelers die 2…Dd5: 3.Pc3 Da5 spelen, streven vaak Caro Kann-achtige standen na. Allerei GM’s zien we de Scandinavische opening bestrijden, zoals: Vachier Lagrave, Firouzja, Giri en Nepomniachtchi.

Kenmerken Scandinavisch

Actief en dynamisch spel
Realiseer je als witspeler dat ‘gezonde ontwikkeling’ van de stukken onvoldoende is om je tegenstander in de Scandinavische opening onder druk te zetten. In het ene geval kan dat betekenen dat je activiteit onderneemt door een pionnenopmars op de Koningsvleugel met g2-g4. In het andere geval kan het betekenen dat je een pion offert met d4-d5 of de pion op c2 bewust in laat staan.

Omgang met Fort Knox-achtige standen
Wees je bewust van een bepaalde zwarte speelwijze die bekend is geworden uit het Frans genaamd ‘Fort Knox’. Een legerpost in de VS waar o.a. goud werd opgeslagen. Dergelijke kenmerken komen in de Scandinavische opening terug. Die kenmerken zijn dat zwart zijn witveldige Loper ruilt, vaak via g4 en – soms via d7-c6- tegen het Paard op f3. En vervolgens een pionnenopstelling c6 en e6 inneemt. Fort Knox-achtige standen vereist voorzichtig manoeuvreren en niet te overhaast met alle pionnen naar voren.

Verwantschap met de Caro Kann
Het Scandinavisch met 2…Dd5: vertoont een behoorlijk verwantschap met de Caro Kann. Met name de variant: 1.e4 c6 2.d4 d5 3.Pc3 de4: 4.Pe4: Lf5.
In beide openingen brengt zwart zijn witveldige Loper buiten de keten (g4 of f5), plaatst zijn Dame op c7 en probeert vanuit een solide stand te breken met …c5 of …e5. Witspelers zullen de kenmerken van deze Caro Kann-achtige standen moeten kunnen herkennen en doorgaans moeten beantwoorden met actief spel.

Omgang met de (dubieuze) variant 2…Pf6
De zet 2…Pf6 kent een paradox: de variant is lichtelijk dubieus voor zwart maar veel witspelers verongelukken in de opening. Witspelers worden vaak materialistisch en blijven vasthouden aan hun pion op d5. Dat kan zeer slecht aflopen en veel onwetende witspelers hebben bijgedragen aan allerlei miniaturen met de zwartspeler als overwinnaar in deze variant van de Scandinavische opening. Kennis nemen van deze variant is daarom een must!

Voordelen Schaakopening Essenties

Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Reviews

Fantastisch concept

5/5

"Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ik beveel het iedereen aan!" Lees de volledige review
Review Anton Visser
Anton Visser

Prettige manier van leren

5/5

"Eerst maak je kennis met de strategieën achter de openingen. De besproken varianten zijn geen ellenlange reeksen maar grijpen terug naar de besproken thema's waardoor ze beter te onthouden zijn. Deze prettige manier van leren houdt het schaken leuk!"
Review David van den Berg
David van den Berg

Opening écht begrijpen

5/5

"Sinds ik Schaakopening Essenties gebruik kom ik regelmatig met wind mee uit de opening.
De grote plus zijn voor mij de strategische thema's. Hiermee leer je de opening echt te begrijpen en kan je jezelf ook redden als je een keer de exacte zetvolgorde niet meer weet."
Hans Kors Review
Hans Kors

Absoluut een aanrader

5/5

"Ik was op zoek naar meer kennis over openingen en werd direct enthousiast bij Schaakopening Essenties. Peter de Roode legt echt heel goed uit (en in het Nederlands) waardoor je het ook écht begrijpt! Het lesmateriaal is kwalitatief en ook de site is echt top. Absoluut een aanrader!"
Review Jan Schoffelen
Jan Schoffelen

Als je je Premium abonnement opzegt, verlies of beperk je de toegang tot:
Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Weet je zeker dat je je abonnement wilt annuleren?

Fantastisch concept

Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Hoewel ik zelf waarschijnlijk alle boeken en materialen, zoals boeken en  video’s, in huis heb maakt Schaakopening Essenties het mogelijk snel tot resultaten te komen. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ware het vroeger zo dat ik alle varianten uit mijn hoofd leerde en zo de schaakstrijd aanging is het nu zo dat ik probeer door inzicht beter te gaan schaken.

Het concept van Thema’s (Waar gaat het om), Varianten (Hoe voer je die Thema’s uit) en voorbeeldpartijen (Praktijk) is fantastisch. De site is prima en overzichtelijk en Peter de Roode legt alles zeer duidelijk uit. Het is duidelijk dat hij zijn kwaliteit als schaker goed weet te combineren met zijn onderwijskundige achtergrond. Ik ken Peter al sinds zijn 16e toen hij jeugdkampioen van Nederland was en hij heeft nog steeds die drive om het onderste uit de kan te halen. Dat zie je ook terug in dit product. Het voordeel voor de gebruiker is dat hij nu mee kan surfen op deze golf van kennis en drive.

Probeer de gratis les en kom er dan zelf achter hoeveel dit product aan je schaakkennis toevoegt. Ik raad Schaakopening Essenties aan iedereen, die beter inzicht in het schaken wil krijgen,  van harte toe.

Review Anton Visser
Anton Visser
5/5