Pirc

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25,-
Bestel of Login
Schaakopening Essenties - Pirc

Inhoud Pirc

Introductie Pirc

De Pirc is bedoeld voor zwartspelers tegen 1.e4 waarna zwart antwoordt de zet 1…d6!? De Pirc opening (In Rusland ook wel Ufimtsev genoemd) ontstaat na de zetten 1.e4 d6 2.d4 Pf6 3.Pc3 g6. De Pirc is op 1.e4 wat Konings Indisch is op 1.d4: een scherpe opening waarbij de zwartspeler bereid is risico’s te lopen en aanvankelijk ruimte inlevert om vervolgens te counteren. Wie wil ‘spelen’ en geen lange theoretische varianten wil bestuderen, en bereid is spannende standen te spelen, kan goed terecht bij de Pirc opening. Spelers die met een zekere regelmaat Pirc spelen zijn: Carlsen, Ivanchuk, Dubov, Domiguez, Duda, Michael Gurevich, en Jones.

Kenmerken Pirc opening

De zwartspeler is niet geïnteresseerd om ‘gelijk te maken’ en streeft juist complexe standen na
De Pirc opening is zeer geschikt om als zwartspeler op winst mee te spelen. Met name geschikt bij Open Toernooien met een Zwitserse indeling. Bij de Pirc geeft zwart ‘ruimte’ weg om vervolgens een tegenaanval in het centrum of op de flanken aan te gaan.

Een dynamische opening die veel tactische motieven kent
De Pirc kent een aantal zeer scherpe varianten zoals de zetten 4.f4 en 4. Lg5. Zwart zal zeer actief moeten spelen en kennis moeten hebben van een aantal tactische wendingen om niet onder de voet gelopen te worden.

Ook een positionele opening
Dat klinkt wat vreemd na het voorgaande maar de witspelers kunnen bijvoorbeeld kiezen voor de Klassieke Variant (opbouw met Pf3, Pc3 en Le2, zoals Karpov het altijd speelde) of de opbouw met g3 en Lg2 en Pge2, In beide gevallen doet wit geen poging om de Pirc te weerleggen maar kiest een gezonde opstelling voor zijn stukken. In dit geval zal de zwartspeler blijk moeten geven, het spel ook positioneel te kunnen spelen.

De verrassingsfactor
Ook op clubniveau komt de Pirc opening relatief weinig op het bord. 1…c5; 1…e5 en ook 1…e6 en 1…c6 hebben een grotere populariteit. Dat is in het voordeel van de Pirc speler die een relatief klein openingsrepertoire hoeft te kennen. Wie de Pirc vergelijkt met het Siciliaans ( bijvoorbeeld de Najdorf Variant) of de Open Spelen (1…e5) hoeft duidelijk minder theorie te bestuderen.

Voordelen Schaakopening Essenties

Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Reviews

Fantastisch concept

5/5

"Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ik beveel het iedereen aan!" Lees de volledige review
Review Anton Visser
Anton Visser

Prettige manier van leren

5/5

"Eerst maak je kennis met de strategieën achter de openingen. De besproken varianten zijn geen ellenlange reeksen maar grijpen terug naar de besproken thema's waardoor ze beter te onthouden zijn. Deze prettige manier van leren houdt het schaken leuk!"
Review David van den Berg
David van den Berg

Opening écht begrijpen

5/5

"Sinds ik Schaakopening Essenties gebruik kom ik regelmatig met wind mee uit de opening.
De grote plus zijn voor mij de strategische thema's. Hiermee leer je de opening echt te begrijpen en kan je jezelf ook redden als je een keer de exacte zetvolgorde niet meer weet."
Hans Kors Review
Hans Kors

Absoluut een aanrader

5/5

"Ik was op zoek naar meer kennis over openingen en werd direct enthousiast bij Schaakopening Essenties. Peter de Roode legt echt heel goed uit (en in het Nederlands) waardoor je het ook écht begrijpt! Het lesmateriaal is kwalitatief en ook de site is echt top. Absoluut een aanrader!"
Review Jan Schoffelen
Jan Schoffelen

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25,-
Bestel of Login
Als je je Premium abonnement opzegt, verlies of beperk je de toegang tot:
Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Weet je zeker dat je je abonnement wilt annuleren?

Fantastisch concept

Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Hoewel ik zelf waarschijnlijk alle boeken en materialen, zoals boeken en  video’s, in huis heb maakt Schaakopening Essenties het mogelijk snel tot resultaten te komen. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ware het vroeger zo dat ik alle varianten uit mijn hoofd leerde en zo de schaakstrijd aanging is het nu zo dat ik probeer door inzicht beter te gaan schaken.

Het concept van Thema’s (Waar gaat het om), Varianten (Hoe voer je die Thema’s uit) en voorbeeldpartijen (Praktijk) is fantastisch. De site is prima en overzichtelijk en Peter de Roode legt alles zeer duidelijk uit. Het is duidelijk dat hij zijn kwaliteit als schaker goed weet te combineren met zijn onderwijskundige achtergrond. Ik ken Peter al sinds zijn 16e toen hij jeugdkampioen van Nederland was en hij heeft nog steeds die drive om het onderste uit de kan te halen. Dat zie je ook terug in dit product. Het voordeel voor de gebruiker is dat hij nu mee kan surfen op deze golf van kennis en drive.

Probeer de gratis les en kom er dan zelf achter hoeveel dit product aan je schaakkennis toevoegt. Ik raad Schaakopening Essenties aan iedereen, die beter inzicht in het schaken wil krijgen,  van harte toe.

Review Anton Visser
Anton Visser
5/5