Pirc

Off
Niet gecategoriseerd
Schaakopening Essenties
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 15,-
Bestel of Login

Introductie

Dit openingsrepertoire is bedoeld voor zwartspelers tegen 1.e4 waarna zwart antwoordt de zet 1…d6!?
De Pirc is op 1.e4 wat Konings Indisch is op 1.d4: een scherpe opening waarbij de zwartspeler bereid is risico’s te lopen en aanvankelijk ruimte inlevert om vervolgens te counteren. Wie wil ‘spelen’ en geen lange theoretische varianten wil bestuderen, en bereid is spannende standen te spelen, kan goed terecht bij de Pirc.

Kenmerken Pirc

 • De zwartspeler is niet geïnteresseerd om ‘gelijk te maken’. Hij streeft een complexe stand na
  De Pirc is zeer geschikt om als zwartspeler op winst mee te spelen. Met name geschikt bij Open Toernooien met een Zwitserse indeling. Bij de Pirc geeft zwart ‘ruimte’ weg om vervolgens een tegenaanval in het centrum of op de flanken aan te gaan.
 • Een dynamische opening die veel tactische motieven kent
  De Pirc kent een aantal zeer scherpe varianten zoals de zetten 4.f4 en 4. Lg5. Zwart zal zeer actief moeten spelen en kennis moeten hebben van een aantal tactische wendingen om niet onder de voet gelopen te worden.
 • Ook een positionele opening
  Dat klinkt wat vreemd na het voorgaande maar de witspelers kunnen bijvoorbeeld kiezen voor de Klassieke Variant (opbouw met Pf3, Pc3 en Le2, zoals Karpov het altijd speelde) of de opbouw met g3 en Lg2 en Pge2, In beide gevallen doet wit geen poging om de Pirc te weerleggen maar kiest een gezonde opstelling voor zijn stukken. In dit geval zal de zwartspeler blijk moeten geven, het spel ook positioneel te kunnen spelen.
 • De verrassingsfactor
  Ook op clubniveau komt de Pirc relatief weinig op het bord. 1…c5; 1…e5 en ook 1…e6 en 1…c6 hebben een grotere populariteit. Dat is in het voordeel van de Pirc speler die een relatief klein openingsrepertoire hoeft te kennen. Wie de Pirc vergelijkt met het Siciliaans ( bijvoorbeeld de Najdorf Variant) of de Open Spelen (1…e5) hoeft duidelijk minder theorie te bestuderen.

Admin de Roode

Comments are closed.