Philidor

Off
Niet gecategoriseerd
Schaakopening Essenties
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 15,-
Bestel of Login

Introductie

De Philidor is een openingsrepertoire met zwart op 1. e4. Het kenmerkt zich door de zetten: 1. e4 e5 2. Pf3 d6 3. d4 exd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 Le7.

Kenmerken Philidor

  • Klein openingsrepertoire: deze vorm van de Philidor is goed aan te leren met relatief weinig tijd. Dat komt omdat de witspeler niet over heel veel mogelijkheden beschikt in vergelijking met populaire openingen als het Spaans of het Siciliaans.
  • Verraderlijk en onderschat: zwarte opbouw oogt op het eerste gezicht zeer passief. Wanneer zwart echter de doorbraak …d6-d5 weet door te zetten, kunnen plotseling alle zwarte stukken tot leven komen. Tevens kan de opmars …c7-c5 wit de nodige gevaren bezorgen.
  • Gezonde opening: een snelle ontwikkeling waarbij zwart kort rokeert. Aanvankelijk geeft zwart de invloed in het centrum weg en richt zich eerst op de ontwikkeling van de eigen stukken, pas dan richt zwart zich op het centrum. Deze Philidor kent geen lange zettenreeksen die exact onthouden moeten worden, waardoor openingsfouten niet snel zullen ontstaan.
  • Minder bekend bij witspelers: deze specifieke vorm van de Philidor (Antoshin variant) is al een subvariant van een al weinig gespeelde opening. De kans dat je daarmee je tegenstander vanaf het begin op onbekend terrein brengt is zeer groot. Overschatting en optimisme bij de witspeler vanwege de schijnbaar passieve opstelling van zwart kunnen het gevolg zijn.

Admin de Roode

Comments are closed.