Nimzo-Indisch

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25
Bestel of Login
Schaakopening Essenties - Nimzo-Indisch

Inhoud Nimzo-Indisch

Introductie Nimzo-Indisch

Het Nimzo Indisch is een opening met zwart tegen 1.d4 en ontstaat na de zetten 1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pc3 Lb4. De grondlegger was Aaron Nimzowitsch die in 1887 geboren werd in Riga en wiens naam nu voor eeuwig verbonden is aan een van de meest betrouwbare openingen tegen 1.d4. Alle wereldkampioenen hebben het Nimzo Indisch gespeeld -ook tijdens WK matches- hetgeen duidelijk maakt dat het CV van deze opening meer dan op orde is.

Kenmerken Nimzo-Indisch opening

Een repertoire voor de positiespeler
Het Nimzo Indisch is vooral een positionele opening. Het is daarom voor spelers die hun stijl willen uitbreiden een zeer geschikte opening om het positiespel onder de knie te krijgen. Of natuurlijk voor diegenen die het positiespel allang beheersen maar deze opening nog niet in hun repertoire hadden opgenomen.

Een opening over pionstructuren
Het Nimzo Indisch is rijk aan verschillende pionstructuren die we ook uitgebreid zullen behandelen in de diverse strategische thema’s. Zo zullen we aandacht besteden aan de geïsoleerde pion op d4, de pionconfiguratie e5, d6 en c5, symmetrische pionstructuren en hangende pionnen.

De witspeler bepaalt niet de toon
Weliswaar is het Nimzo Indisch een positionele opening dat wil niet zeggen dat er geen gecompliceerde standen kunnen ontstaan. Daar hebben wij niets op tegen. Wat wij vermeden hebben is het uitgangspunt dat de witspeler zijn speelstijl (bijvoorbeeld een zeer riskante speelwijze met 4. f3 c5  5. d5 d6  6. e4 b5) kan opleggen. Anders gezegd: in alle varianten hebben wij voor een positionele aanpak gekozen. Zeer populaire varianten als bovenstaande zijn we uit de weg gegaan.

‘Overvallen’ niet mogelijk
In het verlengde van bovenstaande heeft dat een groot voordeel: we zijn minder kwetsbaar voor een gelegenheidsvoorbereiding of een trendy variant. Het Nimzo Indisch kan niet in een avondje door een witspeler ‘geplugd’ worden. Dat wil niet zeggen dat het Nimzo Indisch geen ontwikkeling kent, absoluut wel. Maar dit repertoire is erop gericht dat je niet wordt ‘overvallen’ door een nieuwe wending. In deze opening maakt één zet niet het verschil en spelen de engines een minder grote rol.

Voordelen Schaakopening Essenties

Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Reviews

Fantastisch concept

5/5

"Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ik beveel het iedereen aan!" Lees de volledige review
Review Anton Visser
Anton Visser

Prettige manier van leren

5/5

"Eerst maak je kennis met de strategieën achter de openingen. De besproken varianten zijn geen ellenlange reeksen maar grijpen terug naar de besproken thema's waardoor ze beter te onthouden zijn. Deze prettige manier van leren houdt het schaken leuk!"
Review David van den Berg
David van den Berg

Opening écht begrijpen

5/5

"Sinds ik Schaakopening Essenties gebruik kom ik regelmatig met wind mee uit de opening.
De grote plus zijn voor mij de strategische thema's. Hiermee leer je de opening echt te begrijpen en kan je jezelf ook redden als je een keer de exacte zetvolgorde niet meer weet."
Hans Kors Review
Hans Kors

Absoluut een aanrader

5/5

"Ik was op zoek naar meer kennis over openingen en werd direct enthousiast bij Schaakopening Essenties. Peter de Roode legt echt heel goed uit (en in het Nederlands) waardoor je het ook écht begrijpt! Het lesmateriaal is kwalitatief en ook de site is echt top. Absoluut een aanrader!"
Review Jan Schoffelen
Jan Schoffelen

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25
Bestel of Login
Als je je Premium abonnement opzegt, verlies of beperk je de toegang tot:
Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Weet je zeker dat je je abonnement wilt annuleren?

Fantastisch concept

Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Hoewel ik zelf waarschijnlijk alle boeken en materialen, zoals boeken en  video’s, in huis heb maakt Schaakopening Essenties het mogelijk snel tot resultaten te komen. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ware het vroeger zo dat ik alle varianten uit mijn hoofd leerde en zo de schaakstrijd aanging is het nu zo dat ik probeer door inzicht beter te gaan schaken.

Het concept van Thema’s (Waar gaat het om), Varianten (Hoe voer je die Thema’s uit) en voorbeeldpartijen (Praktijk) is fantastisch. De site is prima en overzichtelijk en Peter de Roode legt alles zeer duidelijk uit. Het is duidelijk dat hij zijn kwaliteit als schaker goed weet te combineren met zijn onderwijskundige achtergrond. Ik ken Peter al sinds zijn 16e toen hij jeugdkampioen van Nederland was en hij heeft nog steeds die drive om het onderste uit de kan te halen. Dat zie je ook terug in dit product. Het voordeel voor de gebruiker is dat hij nu mee kan surfen op deze golf van kennis en drive.

Probeer de gratis les en kom er dan zelf achter hoeveel dit product aan je schaakkennis toevoegt. Ik raad Schaakopening Essenties aan iedereen, die beter inzicht in het schaken wil krijgen,  van harte toe.

Review Anton Visser
Anton Visser
5/5