Nimzo-Indisch Sämisch

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25,-
Bestel of Login
Schaakopening Essenties - Nimzo-Indisch Sämisch

Inhoud Nimzo-Indisch Sämisch

Introductie Nimzo-Indisch Sämisch

Voor veel 1.d4 spelers is het Nimzo Indisch een hoofdpijn-dossier. Dat is begrijpelijk omdat deze opening een van de meest solide openingen is tegen 1.d4 en dat het daarom zeer moeilijk is om er iets tegen te bereiken. Met de Sämisch-variant (4.a3) zet wit tegenover het positiespel van zwart een zeer aanvallende aanpak: hij verovert direct het Loperpaar, creëert aanvalskansen op de koningsvleugel in ruil voor een verzwakte pionstructuur. Wit moet actief blijven spelen, vaak pion c4 durven offeren en zwart continu onder druk zetten.

Kenmerken Nimzo-Indisch Sämisch opening

Groot verwantschap met Kmoch variant (4.f3)
Deze bestrijding van het Nimzo Indisch kent een groot verwantschap met de Kmoch-variant (4.f3). Beide varianten kennen de nodige zetverwisselingen hoewel beide varianten ook elk hun eigen unieke varianten kennen.

Hoofdsysteem 1
Voor zwart zijn er vier grote systemen om het Sämisch te bestrijden. Het eerste systeem is de opbouw met 5…c5 6.f3 Pc6 7.e4 d6. Wit offert pion c4, vormt een breed centrum met f4 en speelt vanaf het begin op Koningsaanval.

Hoofdsysteem 2
Het tweede hoofdsysteem voor zwart wordt ingeleid door de zetten 5…0-0 6.f3 Pe8!? Deze variant heeft veel weg van het eerste systeem maar met als belangrijkste verschil dat zwart niet toestaat dat wit met Lg5 het zwarte Paard op f6 kan pennen. Wit vormt ook hier een breed centrum en speelt op Koningsaanval.

Hoofdsysteem 3
Het derde hoofdsysteem voor zwart begint met de zetten 5. …0-0 6. f3 d5 7.ed5: ed5: Bij deze zogenaamde Botwinnik-Capablanca pionstructuur vormt wit een groot centrum en speelt op de Koningsvleugel terwijl zwart probeert te counteren tegen het witte centrum en door zelf op de Damevleugel actief te worden.

Hoofdsysteem 4
Het vierde hoofdsysteem waarover zwart beschikt start met de zetten 5 ..,c5 6. f3 d5 7.ed5: Pd5: 8.dc5: Da5. Het is de meest positionele aanpak van zwart die wit dwingt om ook positioneel te spelen! Geen koningsaanval voor wit maar een extra pion op c5. De vraag is of zwart die pion terugkrijgt en onder welke omstandigheden.

Voordelen Schaakopening Essenties

Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Reviews

Fantastisch concept

5/5

"Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ik beveel het iedereen aan!" Lees de volledige review
Review Anton Visser
Anton Visser

Prettige manier van leren

5/5

"Eerst maak je kennis met de strategieën achter de openingen. De besproken varianten zijn geen ellenlange reeksen maar grijpen terug naar de besproken thema's waardoor ze beter te onthouden zijn. Deze prettige manier van leren houdt het schaken leuk!"
Review David van den Berg
David van den Berg

Opening écht begrijpen

5/5

"Sinds ik Schaakopening Essenties gebruik kom ik regelmatig met wind mee uit de opening.
De grote plus zijn voor mij de strategische thema's. Hiermee leer je de opening echt te begrijpen en kan je jezelf ook redden als je een keer de exacte zetvolgorde niet meer weet."
Hans Kors Review
Hans Kors

Absoluut een aanrader

5/5

"Ik was op zoek naar meer kennis over openingen en werd direct enthousiast bij Schaakopening Essenties. Peter de Roode legt echt heel goed uit (en in het Nederlands) waardoor je het ook écht begrijpt! Het lesmateriaal is kwalitatief en ook de site is echt top. Absoluut een aanrader!"
Review Jan Schoffelen
Jan Schoffelen

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25,-
Bestel of Login
Als je je Premium abonnement opzegt, verlies of beperk je de toegang tot:
Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Weet je zeker dat je je abonnement wilt annuleren?

Fantastisch concept

Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Hoewel ik zelf waarschijnlijk alle boeken en materialen, zoals boeken en  video’s, in huis heb maakt Schaakopening Essenties het mogelijk snel tot resultaten te komen. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ware het vroeger zo dat ik alle varianten uit mijn hoofd leerde en zo de schaakstrijd aanging is het nu zo dat ik probeer door inzicht beter te gaan schaken.

Het concept van Thema’s (Waar gaat het om), Varianten (Hoe voer je die Thema’s uit) en voorbeeldpartijen (Praktijk) is fantastisch. De site is prima en overzichtelijk en Peter de Roode legt alles zeer duidelijk uit. Het is duidelijk dat hij zijn kwaliteit als schaker goed weet te combineren met zijn onderwijskundige achtergrond. Ik ken Peter al sinds zijn 16e toen hij jeugdkampioen van Nederland was en hij heeft nog steeds die drive om het onderste uit de kan te halen. Dat zie je ook terug in dit product. Het voordeel voor de gebruiker is dat hij nu mee kan surfen op deze golf van kennis en drive.

Probeer de gratis les en kom er dan zelf achter hoeveel dit product aan je schaakkennis toevoegt. Ik raad Schaakopening Essenties aan iedereen, die beter inzicht in het schaken wil krijgen,  van harte toe.

Review Anton Visser
Anton Visser
5/5