London Systeem

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25,-
Bestel of Login
Schaakopening Essenties - London Systeem

Inhoud London Systeem

Introductie London systeem

Het London systeem is een opening voor de witspeler die start met 1.d4 en vervolgt met 2. Lf4. Wit kiest voor een opbouw met zijn zwartveldige Loper buiten de keten en kiest doorgaans voor een pionstructuur d4, c3 en e3.
De Loper op f4 bepaalt het gezicht van de London opening. Eerlijk is eerlijk: de opening heeft altijd een wat suf, zelfs saai imago gehad. Totdat een aantal jaren geleden eerst Kramnik, daarna Carlsen de opening als het ware ‘her-ontdekten’. De revival van de London was een feit. Het London systeem -mede door toedoen van sterke engines kent een grote hoeveelheid trucs, scherpe wendingen en verrassende pionoffers. Anno 2021 heeft elke super GM de London in zijn wit-repertoire opgenomen, zoals: Carlsen, Caruana, Giri en Firouzja.

Kenmerken London opening

Een universele opening
De London is tegen bijna elke zwarte opening te spelen. Dat maakt de opening aantrekkelijk: wit bepaalt het stellingsbeeld.   

Een solide en degelijke opening
Door de gezonde witte opbouw -Loper buiten de pionketen in combinatie met de pionnen d4, c3 en e3- neemt wit een solide opbouw in. Vanuit een dergelijke gezonde

Geen grote hoeveelheid theoretische kennis vereist
Een groot voordeel van de London is de afwezigheid van de bepaalde hoeveelheid theorie. Voor clubschakers die weinig tijd hebben voor schaakstudie een aantrekkelijke optie, hoewel de opening momenteel wel in de belangstelling staat en de nodige ontwikkelingen zal doormaken. 

Twee gezichten
Het aanvankelijke imago van de London van suf en saai heeft de nodige uitbreiding gekregen: ‘levensgevaarlijk daar waar je het niet verwacht’ en ‘scherp wanneer het je uitkomt’. Zwartspelers die geen repertoire tegen de London hebben, kunnen heel snel ten prooi vallen aan allerlei wendingen die de opening rijk is. Niemand minder dan de voormalige  Amerikaanse kampioen GM Sam Shankland trapte in een valstrik tegen Gata Kamsky waar ruim 20 spelers hem voor waren gegaan. Zowel op de Koningsvleugel kan wit een enorm initiatief ontwikkelen als ook op de Damevleugel, met name wanneer zwart op jacht gaat naar een pionwinst met …Db6 x b2. 

Veel ruimte voor creativiteit en nieuwe wegen
Een ander belangrijk kenmerk waarom de London voor veel spelers een aantrekkelijke optie is vanwege de mogelijkheid er zeer veel creativiteit in aan te brengen. In een van de Strategische Thema’s laten we zien hoe witspelers als Firouzja de zet h4! in veel standen heeft ingebracht die tot volkomen nieuw spel leidden. Een opening waar niet zoveel studie naar gedaan is, biedt doorgaans de ruimte om veel nieuwe wegen te bewandelen.  

Zeer geschikt als extra repertoire
Omdat de London een relatief klein en afgebakend repertoire is, is de opening zeer geschikt om ‘erbij te hebben’ in je repertoire met wit. Niet alleen in vluggertjes en rapid, al dan niet online, maar vooral ook om je spel te verbreden in serieuze partijen. Daarnaast kan de opening je behulpzaam zijn bij de voorbereiding op een tegenstander wiens zwart-repertoire jou niet zo ligt.  

Voordelen Schaakopening Essenties

Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Reviews

Fantastisch concept

5/5

"Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ik beveel het iedereen aan!" Lees de volledige review
Review Anton Visser
Anton Visser

Prettige manier van leren

5/5

"Eerst maak je kennis met de strategieën achter de openingen. De besproken varianten zijn geen ellenlange reeksen maar grijpen terug naar de besproken thema's waardoor ze beter te onthouden zijn. Deze prettige manier van leren houdt het schaken leuk!"
Review David van den Berg
David van den Berg

Opening écht begrijpen

5/5

"Sinds ik Schaakopening Essenties gebruik kom ik regelmatig met wind mee uit de opening.
De grote plus zijn voor mij de strategische thema's. Hiermee leer je de opening echt te begrijpen en kan je jezelf ook redden als je een keer de exacte zetvolgorde niet meer weet."
Hans Kors Review
Hans Kors

Absoluut een aanrader

5/5

"Ik was op zoek naar meer kennis over openingen en werd direct enthousiast bij Schaakopening Essenties. Peter de Roode legt echt heel goed uit (en in het Nederlands) waardoor je het ook écht begrijpt! Het lesmateriaal is kwalitatief en ook de site is echt top. Absoluut een aanrader!"
Review Jan Schoffelen
Jan Schoffelen

Als je je Premium abonnement opzegt, verlies of beperk je de toegang tot:
Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Weet je zeker dat je je abonnement wilt annuleren?

Fantastisch concept

Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Hoewel ik zelf waarschijnlijk alle boeken en materialen, zoals boeken en  video’s, in huis heb maakt Schaakopening Essenties het mogelijk snel tot resultaten te komen. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ware het vroeger zo dat ik alle varianten uit mijn hoofd leerde en zo de schaakstrijd aanging is het nu zo dat ik probeer door inzicht beter te gaan schaken.

Het concept van Thema’s (Waar gaat het om), Varianten (Hoe voer je die Thema’s uit) en voorbeeldpartijen (Praktijk) is fantastisch. De site is prima en overzichtelijk en Peter de Roode legt alles zeer duidelijk uit. Het is duidelijk dat hij zijn kwaliteit als schaker goed weet te combineren met zijn onderwijskundige achtergrond. Ik ken Peter al sinds zijn 16e toen hij jeugdkampioen van Nederland was en hij heeft nog steeds die drive om het onderste uit de kan te halen. Dat zie je ook terug in dit product. Het voordeel voor de gebruiker is dat hij nu mee kan surfen op deze golf van kennis en drive.

Probeer de gratis les en kom er dan zelf achter hoeveel dit product aan je schaakkennis toevoegt. Ik raad Schaakopening Essenties aan iedereen, die beter inzicht in het schaken wil krijgen,  van harte toe.

Review Anton Visser
Anton Visser
5/5