London Systeem

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 17,50
Bestel of Login

Introductie London Systeem

De London is een opening die start met 1.d4 en vervolgt met 2. Lf4. Wit kiest voor een opbouw met zijn zwartveldige Loper buiten de keten en kiest doorgaans voor een pionstructuur d4, c3 en e3. Een vergelijkbare structuur die we ook kennen in zowel de Torre (1.d4 Pf6 2.Pf3 e6 3.Lg5) en de Colle  
(1. d4 Pf6 2. Pf3 e6 3. e3). De Loper op f4 bepaalt het gezicht van de London. Eerlijk is eerlijk: de opening heeft altijd een wat suf, zelfs saai imago gehad. Totdat een aantal jaren geleden eerst Kramnik, daarna Carlsen de opening als het ware ‘her-ontdekten’. Het bleek een schot in de roos. Sterke grootmeesters waren totaal niet voorbereid op de London en kwamen in de problemen. De revival van de London was een feit. Anno 2021 heeft elke super GM de London in zijn wit-repertoire opgenomen. Gata Kamsky is een van de grote voorvechters van de London en heeft de opening voorzien van veel nieuwe inzichten maar ook een speler als Firouzja heeft aangetoond dat de London uitstekend past bij zijn creatieve en ondernemende stijl.  
Wat maakt de London nu zo aantrekkelijk?  

Kenmerken London Systeem

  • Een universele opening; de London is tegen bijna elke zwarte opening te spelen. Dat maakt de opening aantrekkelijk: wit bepaalt het stellingsbeeld.   
  • Een solide en degelijke opening; Door de gezonde witte opbouw -Loper buiten de pionketen in combinatie met de pionnen d4, c3 en e3- neemt wit een solide opbouw in. Vanuit een dergelijke gezonde opbouw kan de stap gezet worden naar het middenspel vanuit een duidelijke structuur. 
  • Geen grote hoeveelheid theoretische kennis vereist; Een groot voordeel van de London is de afwezigheid van de bepaalde hoeveelheid theorie. Voor clubschakers die weinig tijd hebben voor schaakstudie een aantrekkelijke optie, hoewel de opening momenteel wel in de belangstelling staat en de nodige ontwikkelingen zal doormaken. Maar in tegenstelling tot een opening als het Nimzo Indisch of het Grünfeld Indisch gaat het bij de London niet om lange geforceerde zettenreeksen waar een Theoretisch Nieuwtje (TN) op de 25e zet de stellingsbeoordeling kan veranderen. Het gaat om de plannen en de schema’s die deze opening rijk is. 
  • Twee gezichten; Het aanvankelijke imago van de London van suf en saai heeft de nodige uitbreiding gekregen: ‘levensgevaarlijk daar waar je het niet verwacht’ en ‘scherp wanneer het je uitkomt’. Zwartspelers die geen repertoire tegen de London hebben, kunnen heel snel ten prooi vallen aan allerlei wendingen die de opening rijk is. Niemand minder dan de voormalige Amerikaanse kampioen GM Sam Shankland trapte in een valstrik tegen Gata Kamsky waar ruim 20 spelers hem voor waren gegaan. Zowel op de Koningsvleugel kan wit een enorm initiatief ontwikkelen als ook op de Damevleugel, met name wanneer zwart op jacht gaat naar een pionwinst met …Db6 x b2. 
  • Veel ruimte voor creativiteit en nieuwe wegen; Een ander belangrijk kenmerk waarom de London voor veel spelers een aantrekkelijke optie is vanwege de mogelijkheid er zeer veel creativiteit in aan te brengen. In een van de Strategische Thema’s laten we zien hoe witspelers als Firouzja de zet h4! in veel standen heeft ingebracht die tot volkomen nieuw spel leidden. Een opening waar niet zoveel studie naar gedaan is, biedt doorgaans de ruimte om veel nieuwe wegen te bewandelen.  
  • Zeer geschikt als extra repertoire; Omdat de London een relatief klein en afgebakend repertoire is, is de opening zeer geschikt om ‘erbij te hebben’ in je repertoire met wit. Niet alleen in vluggertjes en rapid, al dan niet online, maar vooral ook om je spel te verbreden in serieuze partijen. Daarnaast kan de opening je behulpzaam zijn bij de voorbereiding op een tegenstander wiens zwart-repertoire jou niet zo ligt.