
Inhoud Konings Indisch 6.Ld3
Introductie Konings Indisch 6. Ld3
Introductie Konings Indisch 6. Ld3
Dit repertoire is bedoeld voor de witspelers die 1.d4 of 1.c4 spelen en op zoek zijn naar een variant tegen het Konings Indisch. Het Konings Indisch (1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.Pc3 Lg7 4.e4 d6) kent talloze bestrijdingssystemen. Zo zijn er systemen die de tand des tijds hebben doorstaan, zoals: de Klassieke bestrijding met Pf3 en Le2, de Samisch (5.f3), de Petrosian ( 5.Le2 e5 6.d5), de Awerbach (5.Le2 en 6.Lg5) en de opbouw met g3. Daarnaast zijn er systemen die zeer modegevoelig zijn zoals de Makogonov (5.Pf3 en 6.h3), de Karpov variant (5.h3 en 6.Le3), en de zeer populaire ‘Verkorte Awerbach’: 5.Le2 en 6.Le3 en de varianten met een snel h4. Al deze moderne varianten worden gekenmerkt door nieuwe inzichten ingebracht door de huidige engines.
De variant 6.Ld3 benut de inzichten van de oudere bestrijdingsvarianten maar heeft tegelijkertijd een eigen profiel.
Kenmerken Konings Indisch 6. Ld3 opening
Kenmerken Konings Indisch 6. Ld3 opening
Een volledig onbekende variant
De zet 6. Ld3 zal nauwelijks bekend zijn bij Konings Indisch spelers. En dat is begrijpelijk, de meeste repertoire boeken voor zwart behandelen deze zet niet of nauwelijks. Daarmee is het verrassingseffect heel groot.
Weinig theorie
Deze bestrijding van het Konings Indisch is onbekend en kent daardoor relatief weinig theorie. De variant vraagt geen zettenreeks–kennis en uit het hoofd te leren varianten. De materie is zeer compact en vergt veel minder studietijd dan andere bestrijdingssystemen.
Gebaseerd op de kracht van de Loper op de diagonaal b1-h7
In het Konings Indisch zal zwart vroeg of laat met …f5 komen en na ef5: gf5: dreigt dan …e4. Wit zet zijn Loper op c2 en het blijkt dat die Loper niet alleen druk uitoefent op de pion op f5, maar ook in een aantal gevallen geactiveerd kan worden door de zet g4!
Spel op twee vleugels
De zet 6.Ld3 kent plannen die zowel op de Damevleugel gericht zijn –vaak in de vorm van a3 en b4– als ook op de Koningsvleugel vaak voorafgegaan door de zet Kh1! en vervolgens g4. De variant is een goede mixture van positiespel en tactiek.
Verwantschap met andere grote bestrijdingssystemen van het Konings Indisch, zoals de Awerbach, de Sämisch en de Petrosian
Zeer opmerkelijk is dat er grote overeenkomsten zijn met bepaalde patronen van de Awerbach, de Sämisch en de Petrosian . Belangrijke inzichten worden benut van deze varianten zonder dat dat ze volledig bestudeerd hoeven te worden.
Voordelen Schaakopening Essenties
-
Opening in één middag te leren en te spelen -
Volledig in het Nederlands -
Online beschikbaar op alle apparaten (desktop, laptop, tablet en telefoon) -
Begrijpbare uitleg door onderwijskundige en oud Nederlands jeugdkampioen -
Leer alleen varianten die er toe doen (de essentie)

Reviews
Reviews
Fantastisch concept

Prettige manier van leren

Opening écht begrijpen
De grote plus zijn voor mij de strategische thema's. Hiermee leer je de opening echt te begrijpen en kan je jezelf ook redden als je een keer de exacte zetvolgorde niet meer weet."

Absoluut een aanrader
