Klassiek Damegambiet

Off
Niet gecategoriseerd
Schaakopening Essenties
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 15,-
Bestel of Login

Introductie

Het Klassiek Damegambiet is een openingsrepertoire voor de zwartspeler. Het is met name bedoeld tegen 1. d4 waarna zwart verschillende zetvolgordes heeft om in het Klassiek Damegambiet terecht te komen. Allereerst via de zetvolgorde: 1. d4 d5 2. c4 e6. Maar daarnaast ook via de volgorde:
1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pc3/Pf3 d5.
Het Klassiek Damegambiet is een van de oudste openingen en heeft veel bekendheid gekregen vanwege de Netflix serie “Queens Gambit”. Veel oud wereldkampioenen hebben het opgenomen in hun repertoire. Denk aan Spassky, Karpov, Kasparov en Fischer, hetgeen iets zegt over de kwaliteit van de opening. Het Klassiek Damegambiet is namelijk zeer solide en gaat totaal niet over geforceerde zettenreeksen, computer nieuwtjes op de 20e zet, e.d. zijn hier eerder uitzonder dan regel. Waar het wel over gaat is het begrijpen van pionstructuren, zoals o.a. de Carlsbadstructuur, hangende pionnen, geïsoleerde pionnen en de minoriteitsaanval.

Kenmerken Klassiek Damegambiet

 • Zeer solide openings reportoire.
  Het Klassiek Damegambiet kent diverse varianten voor wit om tegen te spelen waarvan de Afruilvariant 1. d4 d5 2. c4 e6 3.Pc3 Pf6 4. ed5: een van de meest aanbevolen varianten is door diverse auteurs om witspelers te helpen een openingsrepertoire op te stellen. Toch blijkt het keer op keer dat er nauwelijks voordeel te behalen valt voor de witspeler. Daarnaast heeft de Tartakower variant (onze keuze wanneer wit niet voor de Afruilvariant kiest) veel witte stormen overleefd en staat nog steeds bekend als een zeer degelijke variant binnen het Damegambiet.
 • Structuren belangrijker dan varianten.
  Natuurlijk geldt in het algemeen dat je een opening moet ‘begrijpen’ boven ‘onthouden van zettenreeksen’. Bij het Klassiek Damegambiet is dat zeker het geval. Wanneer je deze opening in je vingers krijgt, begin je ervaring op te doen met de rijkheid aan pionstructuren die deze opening rijk is. Lange zettenreeksen leren is een uitzondering.
 • Positiespel
  Een belangrijk kenmerk van het Klassiek Damegambiet is het positiespel. Er wordt vooral positioneel gespeeld en veel minder tactisch. Dat wil niet zeggen dat er geen tactiek in voorkomt maar veel minder in vergelijking met een Ben Oni of het Konings Indisch.
 • Effectief tegen jeugdspelers en ‘opening-pluggers’.
  De opening die bijna het alleroudst is, wordt echter niet het meest gespeeld. De opening is dan ook niet bepaald heel ‘sexy’, zoals de Grünfeld, het Konings Indisch of het Wolga gambiet. Openingen waar jeugdspelers, of zij die in een middagje een bepaalde variant even ‘pluggen’, graag tegen spelen, omdat die concreet zijn, tastbaar en daarom goed aan te pakken. Maar het Klassiek Damegambiet is niet even op een middagje te kraken. Wie het Klassiek Damegambiet speelt, hoeft niet echt bang te zijn voor voorbereiding van de tegenstander.
Admin de Roode

Comments are closed.