Klassiek Damegambiet

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25,-
Bestel of Login
Schaakopening Essenties - Klassiek Damegambiet

Inhoud Klassiek Damegambiet

Introductie Damegambiet

Het Klassiek Damegambiet is een opening voor de zwartspeler tegen 1.d4 Het ontstaat o.a. na de volgende zetvolgorde: 1. d4 d5 2. c4 e6. Maar daarnaast ook via de volgorde: 1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pc3/Pf3 d5. Het Klassiek Damegambiet is een van de oudste openingen en heeft veel bekendheid gekregen vanwege de Netflix serie “Queens Gambit”. De opening is zeer solide en betrouwbaar en helpt je om met zwart je positiespel te verbeteren. Veel oud wereldkampioenen hebben het Klassiek Damegambiet opgenomen in hun repertoire. Denk aan Spassky, Karpov, Kasparov en Fischer, hetgeen iets zegt over de kwaliteit van de opening.

Kenmerken Klassiek Damegambiet

Zeer solide openings reportoire
Het Klassiek Damegambiet kent diverse varianten voor wit om tegen te spelen waarvan de Afruilvariant 1. d4 d5 2. c4 e6 3.Pc3 Pf6 4. ed5: een van de meest aanbevolen varianten is door diverse auteurs om witspelers te helpen een openingsrepertoire op te stellen. Toch blijkt het keer op keer dat er nauwelijks voordeel te behalen valt voor de witspeler. Daarnaast heeft de Tartakower variant (onze keuze wanneer wit niet voor de Afruilvariant kiest) veel witte stormen overleefd en staat nog steeds bekend als een zeer degelijke variant binnen het Damegambiet.

Structuren belangrijker dan varianten
Natuurlijk geldt in het algemeen dat je een opening moet ‘begrijpen’ boven ‘onthouden van zettenreeksen’. Bij het Klassiek Damegambiet is dat zeker het geval. Wanneer je deze opening in je vingers krijgt, begin je ervaring op te doen met de rijkheid aan pionstructuren die deze opening rijk is. Lange zettenreeksen leren is een uitzondering.

Positiespel
Een belangrijk kenmerk van het Klassiek Damegambiet is het positiespel. Er wordt vooral positioneel gespeeld en veel minder tactisch. Dat wil niet zeggen dat er geen tactiek in voorkomt maar veel minder in vergelijking met een Ben Oni of het Konings Indisch.

Effectief tegen jeugdspelers en ‘opening-pluggers’
De opening die bijna het alleroudst is, wordt echter niet het meest gespeeld. De opening is dan ook niet bepaald heel ‘sexy’, zoals de Grünfeld, het Konings Indisch of het Wolga gambiet. Openingen waar jeugdspelers, of zij die in een middagje een bepaalde variant even ‘pluggen’, graag tegen spelen, omdat die concreet zijn, tastbaar en daarom goed aan te pakken. Maar het Klassiek Damegambiet is niet even op een middagje te kraken. Wie het Klassiek Damegambiet speelt, hoeft niet echt bang te zijn voor voorbereiding van de tegenstander.

Voordelen Schaakopening Essenties

Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Reviews

Fantastisch concept

5/5

"Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ik beveel het iedereen aan!" Lees de volledige review
Review Anton Visser
Anton Visser

Prettige manier van leren

5/5

"Eerst maak je kennis met de strategieën achter de openingen. De besproken varianten zijn geen ellenlange reeksen maar grijpen terug naar de besproken thema's waardoor ze beter te onthouden zijn. Deze prettige manier van leren houdt het schaken leuk!"
Review David van den Berg
David van den Berg

Opening écht begrijpen

5/5

"Sinds ik Schaakopening Essenties gebruik kom ik regelmatig met wind mee uit de opening.
De grote plus zijn voor mij de strategische thema's. Hiermee leer je de opening echt te begrijpen en kan je jezelf ook redden als je een keer de exacte zetvolgorde niet meer weet."
Hans Kors Review
Hans Kors

Absoluut een aanrader

5/5

"Ik was op zoek naar meer kennis over openingen en werd direct enthousiast bij Schaakopening Essenties. Peter de Roode legt echt heel goed uit (en in het Nederlands) waardoor je het ook écht begrijpt! Het lesmateriaal is kwalitatief en ook de site is echt top. Absoluut een aanrader!"
Review Jan Schoffelen
Jan Schoffelen

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25,-
Bestel of Login
Als je je Premium abonnement opzegt, verlies of beperk je de toegang tot:
Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Weet je zeker dat je je abonnement wilt annuleren?

Fantastisch concept

Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Hoewel ik zelf waarschijnlijk alle boeken en materialen, zoals boeken en  video’s, in huis heb maakt Schaakopening Essenties het mogelijk snel tot resultaten te komen. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ware het vroeger zo dat ik alle varianten uit mijn hoofd leerde en zo de schaakstrijd aanging is het nu zo dat ik probeer door inzicht beter te gaan schaken.

Het concept van Thema’s (Waar gaat het om), Varianten (Hoe voer je die Thema’s uit) en voorbeeldpartijen (Praktijk) is fantastisch. De site is prima en overzichtelijk en Peter de Roode legt alles zeer duidelijk uit. Het is duidelijk dat hij zijn kwaliteit als schaker goed weet te combineren met zijn onderwijskundige achtergrond. Ik ken Peter al sinds zijn 16e toen hij jeugdkampioen van Nederland was en hij heeft nog steeds die drive om het onderste uit de kan te halen. Dat zie je ook terug in dit product. Het voordeel voor de gebruiker is dat hij nu mee kan surfen op deze golf van kennis en drive.

Probeer de gratis les en kom er dan zelf achter hoeveel dit product aan je schaakkennis toevoegt. Ik raad Schaakopening Essenties aan iedereen, die beter inzicht in het schaken wil krijgen,  van harte toe.

Review Anton Visser
Anton Visser
5/5