Italiaans

Off
Niet gecategoriseerd
Schaakopening Essenties
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 15,-
Bestel of Login

Introductie

Het Italiaans is een openingsrepertoire voor wit tegen 1….e5. Na de zetten 2. Pf3 Pc6 speelt wit 3. Lc4. In de meeste gevallen, met name tegen 3….Lc5 bouwt wit op een rustige manier op met c3 en d3 en probeert pas veel later het centrum te bezetten wanneer zijn stukken ontwikkeld zijn.

Kenmerken Italiaans

  • Kleine en afgebakende opening met veel minder vertakkingen dan bijvoorbeeld het Spaans. Voor veel clubschakers is het Spaans te groot van omvang. Het Italiaans is daarentegen veel kleiner en afgebakender. Om die reden is het Italiaans een opening die je in zijn geheel kunt bestuderen en goed in je vingers kunt krijgen.
  • Gevaarlijke combinatie: rustig begin met valstrikken vroeg in de opening. Verraderlijk doordat de opening rustig begint kan de zwartspeler die even niet accuraat is, snel de fout in gaan en in een van de vele valstrikken trappen die het Italiaans rijk is. Het is logisch dat in scherpe standen valstrikken op de loer liggen. Maar het Italiaans heeft niet direct het karakter van een scherpe opening. En het is op die punt waar het gevaar dreigt voor de zwartspeler en de kansen zich voordoen voor de witspeler. Het Italiaans begint rustig maar binnen tien zetten kunnen zwartspelers ernstig in de problemen komen als zij onbekend zijn met de materie.
  • Veelzijdige opening waarbij je op beide vleugels het initiatief kan nemen. Het Italiaans kan de witspeler behulpzaam zijn om op drie fronten het initiatief te nemen: op de damevleugel (vaak ingeleid met zetten als b4, a4 en Db3 of Pb3), in het centrum door de opmars d3-d4 kan wit druk uitoefenen op pion e5 of besluiten met d4-d5 zijn ruimtevoordeel te vergroten en op de koningsvleugel. Het Italiaans biedt de witspeler een goede mogelijkheid om op koningsaanval te spelen. Op dit punt is er behoorlijke verwantschap met het Spaans waarbij via veld f5 mogelijkheden tot stukoffers op h6 en g7 in de stand gebracht gaan worden.
  • Terugkerende opbouw waardoor de opening snel en goed te leren is. De opening kent veel terugkerende patronen (zoals de zetten Te1, h3, Df3, Ph2-g4 of Pbd2-f1-g3-f5). Wie deze patronen herkent en deze kan toepassen in zijn partijen, kan verdere verdieping aanbrengen van zijn Italiaanse stellingsbegrip.

Admin de Roode

Comments are closed.