Italiaans

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25,-
Bestel of Login
Schaakopening Essenties - Italiaans

Inhoud Italiaans

Introductie Italiaanse opening

Het Italiaans is een opening voor wit tegen 1….e5. De Italiaanse opening ontstaat na de zetten 1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lc4 Pf6 (of ..Lc5) 4.d3. Deze opening wordt ook wel de ‘rustige Italiaan’ genoemd oftewel Giuoco Piano.  Kenmerkend voor de Italiaanse opening is de veelzijdigheid: wit kan varianten krijgen waarin hij hard op aanval speelt op de Koningsvleugel, doorbreekt in het centrum of positiespel speelt op de damevleugel. De ene keer blijven alle stukken en pionnen op het bord, in een ander geval kan er veel afgeruild worden. Bijna alle huidige GM’s hebben het Italiaans in hun repertoire opgenomen zoals: Carlsen, Caruana, Nakamura, So en Giri.

Kenmerken Italiaans

Kleine en afgebakende opening met veel minder vertakkingen dan bijvoorbeeld het Spaans
Voor veel clubschakers is het Spaans te groot van omvang. De Italiaanse opening is daarentegen veel kleiner en afgebakender. Om die reden is het Italiaans een goede e4 e5 opening die je in zijn geheel kunt bestuderen en goed in je vingers kunt krijgen.

Gevaarlijke combinatie: rustig begin met valstrikken vroeg in de opening
Verraderlijk doordat de Italiaanse opening rustig begint kan de zwartspeler die even niet accuraat is, snel de fout in gaan en in een van de vele valstrikken trappen die het Italiaans rijk is. Het is logisch dat in scherpe standen valstrikken op de loer liggen. Maar het Italiaans heeft niet direct het karakter van een scherpe opening. En het is op die punt waar het gevaar dreigt voor de zwartspeler en de kansen zich voordoen voor de witspeler. Het Italiaans begint rustig maar binnen tien zetten kunnen zwartspelers ernstig in de problemen komen als zij onbekend zijn met de materie.

Veelzijdige opening waarbij je op beide vleugels het initiatief kan nemen
De Italiaanse opening kan de witspeler behulpzaam zijn om op drie fronten het initiatief te nemen: op de damevleugel (vaak ingeleid met zetten als b4, a4 en Db3 of Pb3), in het centrum door de opmars d3-d4 kan wit druk uitoefenen op pion e5 of besluiten met d4-d5 zijn ruimtevoordeel te vergroten en op de koningsvleugel. Het Italiaans biedt de witspeler een goede mogelijkheid om op koningsaanval te spelen. Op dit punt is er behoorlijke verwantschap met het Spaans waarbij via veld f5 mogelijkheden tot stukoffers op h6 en g7 in de stand gebracht gaan worden.

Terugkerende opbouw waardoor de opening snel en goed te leren is
De opening kent veel terugkerende patronen (zoals de zetten Te1, h3, Df3, Ph2-g4 of Pbd2-f1-g3-f5). Wie deze patronen herkent en deze kan toepassen in zijn partijen, kan verdere verdieping aanbrengen van zijn Italiaanse stellingsbegrip.

Voordelen Schaakopening Essenties

Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Reviews

Fantastisch concept

5/5

"Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ik beveel het iedereen aan!" Lees de volledige review
Review Anton Visser
Anton Visser

Prettige manier van leren

5/5

"Eerst maak je kennis met de strategieën achter de openingen. De besproken varianten zijn geen ellenlange reeksen maar grijpen terug naar de besproken thema's waardoor ze beter te onthouden zijn. Deze prettige manier van leren houdt het schaken leuk!"
Review David van den Berg
David van den Berg

Opening écht begrijpen

5/5

"Sinds ik Schaakopening Essenties gebruik kom ik regelmatig met wind mee uit de opening.
De grote plus zijn voor mij de strategische thema's. Hiermee leer je de opening echt te begrijpen en kan je jezelf ook redden als je een keer de exacte zetvolgorde niet meer weet."
Hans Kors Review
Hans Kors

Absoluut een aanrader

5/5

"Ik was op zoek naar meer kennis over openingen en werd direct enthousiast bij Schaakopening Essenties. Peter de Roode legt echt heel goed uit (en in het Nederlands) waardoor je het ook écht begrijpt! Het lesmateriaal is kwalitatief en ook de site is echt top. Absoluut een aanrader!"
Review Jan Schoffelen
Jan Schoffelen

Als je je Premium abonnement opzegt, verlies of beperk je de toegang tot:
Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Weet je zeker dat je je abonnement wilt annuleren?

Fantastisch concept

Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Hoewel ik zelf waarschijnlijk alle boeken en materialen, zoals boeken en  video’s, in huis heb maakt Schaakopening Essenties het mogelijk snel tot resultaten te komen. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ware het vroeger zo dat ik alle varianten uit mijn hoofd leerde en zo de schaakstrijd aanging is het nu zo dat ik probeer door inzicht beter te gaan schaken.

Het concept van Thema’s (Waar gaat het om), Varianten (Hoe voer je die Thema’s uit) en voorbeeldpartijen (Praktijk) is fantastisch. De site is prima en overzichtelijk en Peter de Roode legt alles zeer duidelijk uit. Het is duidelijk dat hij zijn kwaliteit als schaker goed weet te combineren met zijn onderwijskundige achtergrond. Ik ken Peter al sinds zijn 16e toen hij jeugdkampioen van Nederland was en hij heeft nog steeds die drive om het onderste uit de kan te halen. Dat zie je ook terug in dit product. Het voordeel voor de gebruiker is dat hij nu mee kan surfen op deze golf van kennis en drive.

Probeer de gratis les en kom er dan zelf achter hoeveel dit product aan je schaakkennis toevoegt. Ik raad Schaakopening Essenties aan iedereen, die beter inzicht in het schaken wil krijgen,  van harte toe.

Review Anton Visser
Anton Visser
5/5