Hollands

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25,-
Bestel of Login
Schaakopening Essenties - Hollands

Inhoud Hollands

Introductie Hollands

In dit repertoire bestrijden we het Hollands met wit op de klassieke manier, dat wil zeggen met g3 en Lg2. Deze aanpak is de hoofdvariant en stelt het Hollands het meest op de proef. Er zijn 3 systemen die de zwartspeler kan spelen.

De eerste daarvan is de opbouw met …e6, …Le7, …0-0 en …d6. Het is de klassieke opbouw die ook wel de Iljin Zhenevsky variant wordt genoemd.

Het tweede systeem is de zogenaamde ‘Stonewall’, die de kenmerkende pionstructuur …c6, …d5, …e6 en …f5 kent. Veel clubschakers hebben moeite om tegen de Stonewall te spelen. Om die reden kiezen ze allerlei afwijkingen in een vroeg stadium om de Stonewall te vermijden. Wij laten zien dat het niet nodig is en dat het niet alleen zwart is die beschikt over terugkerende patronen maar dat dit ook voor wit geldt.

Het derde systeem van het Hollands is tevens de meest populaire variant: de Leningrader. In dat geval fianchetteert zwart zijn loper door die naar g7 te ontwikkelen om zo -net zoals in het Konings Indisch- druk uit te oefenen op de lange diagonaal. Tevens probeert hij …e5 door te zetten.

Kenmerken Hollandse opening

Een positionele aanpak
De bestrijding van het Hollands met g3 is een zeer positionele aanpak. Het gaat hier niet om lange zettenreeksen, of een variant even snel ‘pluggen’, nee: de bestrijding van het Hollands vraagt begrip van standen en structuren.

Inzicht in pionstructuren
De aanpak van het Hollands vergroot je kennis van pionstructuren. Zowel bij de Iljin Zhenevsky variant als bij de Leningrader gaat het om het doorzetten – en de timing- van de opmars e4. Terwijl de bestrijding van de Stonewall volledig andere kennis vereist. Maar het is kennis die ook in andere openingen zoals de London (waarin wit een Stonewall opstelling kan innemen met Pe5, Lg3 en een pion naar f4) toegepast kan worden.

Diverse terugkerende thema’s
In de bestrijding van het Hollands zien we diverse terugkerende thema’s die helpen om deze opening zo goed mogelijk in de vingers te krijgen. Een van de thema’s is het onder druk zetten van de achtergebleven pion op e6. Wanneer is de pion zwak en wanneer moet je als witspeler oppassen voor dynamiek in de stand? Of het ‘vertragen’ van de opmars e4 door eerst zoveel mogelijk nuttige zetten te doen.

In goed gezelschap
De klassieke bestrijding van het Hollands met g3 is altijd de belangrijkste variant geweest – en is dat nog steeds. Dat betekent dat er veel partijen, goed materiaal en modelpartijen beschikbaar zijn. Dat kan helpen om je begrip van de bestrijding van het Hollands te vergroten. Grote spelers die het Hollands vooral met g3 hebben bestreden zijn o.a. Aljechin, Euwe, Karpov en Kasparov.

Voordelen Schaakopening Essenties

Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Reviews

Fantastisch concept

5/5

"Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ik beveel het iedereen aan!" Lees de volledige review
Review Anton Visser
Anton Visser

Prettige manier van leren

5/5

"Eerst maak je kennis met de strategieën achter de openingen. De besproken varianten zijn geen ellenlange reeksen maar grijpen terug naar de besproken thema's waardoor ze beter te onthouden zijn. Deze prettige manier van leren houdt het schaken leuk!"
Review David van den Berg
David van den Berg

Opening écht begrijpen

5/5

"Sinds ik Schaakopening Essenties gebruik kom ik regelmatig met wind mee uit de opening.
De grote plus zijn voor mij de strategische thema's. Hiermee leer je de opening echt te begrijpen en kan je jezelf ook redden als je een keer de exacte zetvolgorde niet meer weet."
Hans Kors Review
Hans Kors

Absoluut een aanrader

5/5

"Ik was op zoek naar meer kennis over openingen en werd direct enthousiast bij Schaakopening Essenties. Peter de Roode legt echt heel goed uit (en in het Nederlands) waardoor je het ook écht begrijpt! Het lesmateriaal is kwalitatief en ook de site is echt top. Absoluut een aanrader!"
Review Jan Schoffelen
Jan Schoffelen

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25,-
Bestel of Login
Als je je Premium abonnement opzegt, verlies of beperk je de toegang tot:
Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Weet je zeker dat je je abonnement wilt annuleren?

Fantastisch concept

Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Hoewel ik zelf waarschijnlijk alle boeken en materialen, zoals boeken en  video’s, in huis heb maakt Schaakopening Essenties het mogelijk snel tot resultaten te komen. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ware het vroeger zo dat ik alle varianten uit mijn hoofd leerde en zo de schaakstrijd aanging is het nu zo dat ik probeer door inzicht beter te gaan schaken.

Het concept van Thema’s (Waar gaat het om), Varianten (Hoe voer je die Thema’s uit) en voorbeeldpartijen (Praktijk) is fantastisch. De site is prima en overzichtelijk en Peter de Roode legt alles zeer duidelijk uit. Het is duidelijk dat hij zijn kwaliteit als schaker goed weet te combineren met zijn onderwijskundige achtergrond. Ik ken Peter al sinds zijn 16e toen hij jeugdkampioen van Nederland was en hij heeft nog steeds die drive om het onderste uit de kan te halen. Dat zie je ook terug in dit product. Het voordeel voor de gebruiker is dat hij nu mee kan surfen op deze golf van kennis en drive.

Probeer de gratis les en kom er dan zelf achter hoeveel dit product aan je schaakkennis toevoegt. Ik raad Schaakopening Essenties aan iedereen, die beter inzicht in het schaken wil krijgen,  van harte toe.

Review Anton Visser
Anton Visser
5/5