
Inhoud Hollands
Introductie Hollands
Introductie Hollands
In dit repertoire bestrijden we het Hollands met wit op de klassieke manier, dat wil zeggen met g3 en Lg2. Deze aanpak is de hoofdvariant en stelt het Hollands het meest op de proef. Er zijn 3 systemen die de zwartspeler kan spelen.
De eerste daarvan is de opbouw met …e6, …Le7, …0-0 en …d6. Het is de klassieke opbouw die ook wel de Iljin Zhenevsky variant wordt genoemd.
Het tweede systeem is de zogenaamde ‘Stonewall’, die de kenmerkende pionstructuur …c6, …d5, …e6 en …f5 kent. Veel clubschakers hebben moeite om tegen de Stonewall te spelen. Om die reden kiezen ze allerlei afwijkingen in een vroeg stadium om de Stonewall te vermijden. Wij laten zien dat het niet nodig is en dat het niet alleen zwart is die beschikt over terugkerende patronen maar dat dit ook voor wit geldt.
Het derde systeem van het Hollands is tevens de meest populaire variant: de Leningrader. In dat geval fianchetteert zwart zijn loper door die naar g7 te ontwikkelen om zo -net zoals in het Konings Indisch- druk uit te oefenen op de lange diagonaal. Tevens probeert hij …e5 door te zetten.
Kenmerken Hollandse opening
Kenmerken Hollandse opening
Een positionele aanpak
De bestrijding van het Hollands met g3 is een zeer positionele aanpak. Het gaat hier niet om lange zettenreeksen, of een variant even snel ‘pluggen’, nee: de bestrijding van het Hollands vraagt begrip van standen en structuren.
Inzicht in pionstructuren
De aanpak van het Hollands vergroot je kennis van pionstructuren. Zowel bij de Iljin Zhenevsky variant als bij de Leningrader gaat het om het doorzetten – en de timing- van de opmars e4. Terwijl de bestrijding van de Stonewall volledig andere kennis vereist. Maar het is kennis die ook in andere openingen zoals de London (waarin wit een Stonewall opstelling kan innemen met Pe5, Lg3 en een pion naar f4) toegepast kan worden.
Diverse terugkerende thema’s
In de bestrijding van het Hollands zien we diverse terugkerende thema’s die helpen om deze opening zo goed mogelijk in de vingers te krijgen. Een van de thema’s is het onder druk zetten van de achtergebleven pion op e6. Wanneer is de pion zwak en wanneer moet je als witspeler oppassen voor dynamiek in de stand? Of het ‘vertragen’ van de opmars e4 door eerst zoveel mogelijk nuttige zetten te doen.
In goed gezelschap
De klassieke bestrijding van het Hollands met g3 is altijd de belangrijkste variant geweest – en is dat nog steeds. Dat betekent dat er veel partijen, goed materiaal en modelpartijen beschikbaar zijn. Dat kan helpen om je begrip van de bestrijding van het Hollands te vergroten. Grote spelers die het Hollands vooral met g3 hebben bestreden zijn o.a. Aljechin, Euwe, Karpov en Kasparov.
Voordelen Schaakopening Essenties
-
Opening in één middag te leren en te spelen -
Volledig in het Nederlands -
Online beschikbaar op alle apparaten (desktop, laptop, tablet en telefoon) -
Begrijpbare uitleg door onderwijskundige en oud Nederlands jeugdkampioen -
Leer alleen varianten die er toe doen (de essentie)

Reviews
Reviews
Fantastisch concept

Prettige manier van leren

Opening écht begrijpen
De grote plus zijn voor mij de strategische thema's. Hiermee leer je de opening echt te begrijpen en kan je jezelf ook redden als je een keer de exacte zetvolgorde niet meer weet."

Absoluut een aanrader
