Grünfeld-Indisch afruilvariant

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25
Bestel of Login
Schaakopening Essenties - Grünfeld afruilvariant

Inhoud Grünfeld-Indisch afruilvariant

Introductie Grünfeld-Indisch afruilvariant

Dit repertoire is bedoeld voor de witspeler die opent met 1.d4 en op zoek is naar een bestrijdingswijze tegen de Grünfeld (1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.Pc3 d5). Het Grünfeld Indisch is een zeer betrouwbare opening voor zwart. Niet omdat de opening zo solide is, want zeer dynamisch, maar vanwege de vele mogelijkheden die de opening biedt die alle gebaseerd zijn op het strategische thema: druk uitoefenen op het witte centrum.
Veel grote namen hebben zich verbonden aan deze opening: van Botwinnik en Smyslow, via Fischer en Kasparov, naar Adorjan, Leko, Svidler en Avrukh tot en met Maxime Vachier Lagrave. De afruilvariant als bestrijdingswijze kent de volgende kenmerken.

Kenmerken Grünfeld-Indisch opening

Gebaseerd op vooral positionele kenmerken
Natuurlijk komen er op een bepaald moment tactische motieven voorbij maar doorgaans zal de positiespeler zich thuis voelen achter de witte stukken bij deze Afruilvariant.

Minder bekende variant (niet de hoofdvariant)
Deze specifieke bestrijdingswijze van de Afruilvariant is niet de absolute hoofdvariant maar een zeer gerespecteerde zij-variant die onder andere veel wordt gespeeld door Magnus Carlsen. Dat kan in de praktijk betekenen dat zwartspelers niet goed op de hoogte zijn.

Geen lange zettenreeksen hoeven onthouden
Wel vraagt deze bestrijdingswijze kennis van verschillende pionstructuren en -opmarsen. Zo worden achtereenvolgens de opmarsen: d4-d5, e4-e5 en h4-h5 nader bekeken.

Veelzijdige variant
De Afruilvariant laat voor wit zowel spel op de damevleugel, op de koningsvleugel als in het centrum zien. Het is dus een zeer veelzijdige variant waarin ook engines de komende tijd de nodige ontdekkingen zullen blijven doen.

Goede eindspel mogelijkheden
In de Afruilvariant kunnen diverse eindspelen aan bod komen. Wit hoeft die niet uit de weg te te gaan maar tegelijkertijd hoeven dynamische spelers er niet op in te gaan. Maar voor de positiespelers biedt het eindspel – of beter: een dameloos middenspel- goede mogelijkheden om zwart onder druk te zetten.

Voordelen Schaakopening Essenties

Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Reviews

Fantastisch concept

5/5

"Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ik beveel het iedereen aan!" Lees de volledige review
Review Anton Visser
Anton Visser

Prettige manier van leren

5/5

"Eerst maak je kennis met de strategieën achter de openingen. De besproken varianten zijn geen ellenlange reeksen maar grijpen terug naar de besproken thema's waardoor ze beter te onthouden zijn. Deze prettige manier van leren houdt het schaken leuk!"
Review David van den Berg
David van den Berg

Opening écht begrijpen

5/5

"Sinds ik Schaakopening Essenties gebruik kom ik regelmatig met wind mee uit de opening.
De grote plus zijn voor mij de strategische thema's. Hiermee leer je de opening echt te begrijpen en kan je jezelf ook redden als je een keer de exacte zetvolgorde niet meer weet."
Hans Kors Review
Hans Kors

Absoluut een aanrader

5/5

"Ik was op zoek naar meer kennis over openingen en werd direct enthousiast bij Schaakopening Essenties. Peter de Roode legt echt heel goed uit (en in het Nederlands) waardoor je het ook écht begrijpt! Het lesmateriaal is kwalitatief en ook de site is echt top. Absoluut een aanrader!"
Review Jan Schoffelen
Jan Schoffelen

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25
Bestel of Login
Als je je Premium abonnement opzegt, verlies of beperk je de toegang tot:
Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Weet je zeker dat je je abonnement wilt annuleren?

Fantastisch concept

Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Hoewel ik zelf waarschijnlijk alle boeken en materialen, zoals boeken en  video’s, in huis heb maakt Schaakopening Essenties het mogelijk snel tot resultaten te komen. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ware het vroeger zo dat ik alle varianten uit mijn hoofd leerde en zo de schaakstrijd aanging is het nu zo dat ik probeer door inzicht beter te gaan schaken.

Het concept van Thema’s (Waar gaat het om), Varianten (Hoe voer je die Thema’s uit) en voorbeeldpartijen (Praktijk) is fantastisch. De site is prima en overzichtelijk en Peter de Roode legt alles zeer duidelijk uit. Het is duidelijk dat hij zijn kwaliteit als schaker goed weet te combineren met zijn onderwijskundige achtergrond. Ik ken Peter al sinds zijn 16e toen hij jeugdkampioen van Nederland was en hij heeft nog steeds die drive om het onderste uit de kan te halen. Dat zie je ook terug in dit product. Het voordeel voor de gebruiker is dat hij nu mee kan surfen op deze golf van kennis en drive.

Probeer de gratis les en kom er dan zelf achter hoeveel dit product aan je schaakkennis toevoegt. Ik raad Schaakopening Essenties aan iedereen, die beter inzicht in het schaken wil krijgen,  van harte toe.

Review Anton Visser
Anton Visser
5/5