
Inhoud Frans afruilvariant
Introductie Frans afruilvariant
Introductie Frans afruilvariant
De Franse afruilvariant is een opening is voor de witspelers die met 1.e4 opent en zich afvraagt wat een goede keuze is om tegen 1. …e6 (Franse opening) te spelen. We kiezen de afruilvariant die zich kenmerkt door de zetten: 2. d4 d5 3. ed5: cd5:
De standen die ontstaan zijn soms symmetrisch qua pionstructuur maar waarbij altijd een (licht) initiatief heeft doordat hij de voorzet heeft. Maar de Franse afruilvariant bevat het nodige ‘gif’ en is heel lang zeer onderschat geweest door de zwartspelers. Witspelers die een klein repertoire willen hebben tegen 1. …e6 kunnen hier goed terecht. De Franse opening op deze bestrijden werd en wordt veel gedaan door GM’s als: Carlsen, Anand, Fressinet, Kamsky en Jobava.
Kenmerken Frans afruilvariant
Kenmerken Frans afruilvariant
Een repertoire tegen het Russisch
Een groot voordeel van dit repertoire tegen de Franse opening is dat wit direct een repertoire heeft tegen het Russisch. Na de zetten in het Russisch:
1. e4 e5 2. Pf3 Pf6 3. Pe5: d6 4. Pf3 Pe4: 5. d3! Pf6 6.d4 d5 zijn we via zetverwisseling aangekomen in het Frans.
Initiatief in symmetrische standen
Het is niet voor niets dat de Franse afruilvariant door een aantal topspelers (o.a. Carlsen en Anand) opnieuw ontdekt is om in relatief eenvoudige stellingen toch druk te kunnen uitoefenen. De afruilvariant in de Franse opening biedt zeer goede mogelijkheden om met zeer simpele, doch effectieve middelen de zwartspeler onder druk te zetten.
Initiatief met de geïsoleerde pion
In onze aanpak 1. e4 e6 2. d4 d5 3. ed5: cd5: 4. Pf3 spelen we op 4…Le7 en 4..Ld6 5.c4!
Daarmee komen we terecht in het Aangenomen Damegambiet via de zetvolgorde 1. d4 d5 2. c4 dc4: 3. e3 e5 4. Lc4: ed4: 5. ed4: Pf6 5. Pf3. Het was niemand minder dan GM Avrukh die een wit repertoire ontwikkelde rond deze opzet tegen het Aangenomen Damegambiet. Zoals in veel gevallen met het spelen met een geïsoleerde pion geldt ook hier: wit heeft een actieve stand, vaak het initiatief. Daarentegen heeft zwart een solide stand en de betere pionnenstructuur. We bespreken uitgebreid de mogelijkheden die wit ter beschikking staan
Onderschatting en overschatting
De Franse afruilvariant is nummer vier van hoofdsystemen tegen het Frans. Eerst krijgen we 3. Pc3 dan 3. Pd2 als de meest populaire bestrijdingswijzen tegen het Frans. De doorschuifvariant 3. e5 is een goede derde en dan komt er een hele tijd niets en komen we aan bij de Franse afruilvariant. Niet omdat die variant slecht is, maar eerder ‘saai’. Er gebeurt niet zoveel (vinden zwartspelers) en heeft om die reden dan ook niet de meeste aandacht van de zwartspelers. Onderschatting kan dan een rol spelen. Maar er kan ook sprake zijn van overschatting. Veel auteurs die het Frans behandelen als openingsrepertoire voor zwart komen steevast met de variant: 1. e4 e6 2. d4 d5 3. ed5: ed5: 4. Pf3 Pc6 5. Ld3 Lg4 6. c3 Ld6 7. 0-0 Pge7 8. Te1 Dd7 en koppelen er de conclusie aan dat zwart prima spel heeft. Daar liggen wits kansen met dit repertoire, want wit heeft ook prima kansen!
Voordelen Schaakopening Essenties
-
Opening in één middag te leren en te spelen -
Volledig in het Nederlands -
Online beschikbaar op alle apparaten (desktop, laptop, tablet en telefoon) -
Begrijpbare uitleg door onderwijskundige en oud Nederlands jeugdkampioen -
Leer alleen varianten die er toe doen (de essentie)

Reviews
Reviews
Fantastisch concept

Prettige manier van leren

Opening écht begrijpen
De grote plus zijn voor mij de strategische thema's. Hiermee leer je de opening echt te begrijpen en kan je jezelf ook redden als je een keer de exacte zetvolgorde niet meer weet."

Absoluut een aanrader
