Frans afruilvariant

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25,-
Bestel of Login
Schaakopening Essenties - Frans afruilvariant

Inhoud Frans afruilvariant

Introductie Frans afruilvariant

De Franse afruilvariant is een opening is voor de witspelers die met 1.e4 opent en zich afvraagt wat een goede keuze is om tegen 1. …e6 (Franse opening) te spelen. We kiezen de afruilvariant die zich kenmerkt door de zetten: 2. d4 d5 3. ed5: cd5:
De standen die ontstaan zijn soms symmetrisch qua pionstructuur maar waarbij altijd een (licht) initiatief heeft doordat hij de voorzet heeft. Maar de Franse afruilvariant bevat het nodige ‘gif’ en is heel lang zeer onderschat geweest door de zwartspelers. Witspelers die een klein repertoire willen hebben tegen 1. …e6 kunnen hier goed terecht. De Franse opening op deze bestrijden werd en wordt veel gedaan door GM’s als: Carlsen, Anand, Fressinet, Kamsky en Jobava.

Kenmerken Frans afruilvariant

Een repertoire tegen het Russisch
Een groot voordeel van dit repertoire tegen de Franse opening is dat wit direct een repertoire heeft tegen het Russisch. Na de zetten in het Russisch:
1. e4 e5 2. Pf3 Pf6 3. Pe5: d6 4. Pf3 Pe4: 5. d3! Pf6 6.d4 d5 zijn we via zetverwisseling aangekomen in het Frans.

Initiatief in symmetrische standen
Het is niet voor niets dat de Franse afruilvariant door een aantal topspelers (o.a. Carlsen en Anand) opnieuw ontdekt is om in relatief eenvoudige stellingen toch druk te kunnen uitoefenen. De afruilvariant in de Franse opening biedt zeer goede mogelijkheden om met zeer simpele, doch effectieve middelen de zwartspeler onder druk te zetten.

Initiatief met de geïsoleerde pion
In onze aanpak 1. e4 e6 2. d4 d5 3. ed5: cd5: 4. Pf3 spelen we op 4…Le7 en 4..Ld6 5.c4!
Daarmee komen we terecht in het Aangenomen Damegambiet via de zetvolgorde 1. d4 d5 2. c4 dc4: 3. e3 e5 4. Lc4: ed4: 5. ed4: Pf6 5. Pf3. Het was niemand minder dan GM Avrukh die een wit repertoire ontwikkelde rond deze opzet tegen het Aangenomen Damegambiet. Zoals in veel gevallen met het spelen met een geïsoleerde pion geldt ook hier: wit heeft een actieve stand, vaak het initiatief. Daarentegen heeft zwart een solide stand en de betere pionnenstructuur. We bespreken uitgebreid de mogelijkheden die wit ter beschikking staan

Onderschatting en overschatting
De Franse afruilvariant is nummer vier van hoofdsystemen tegen het Frans. Eerst krijgen we 3. Pc3 dan 3. Pd2 als de meest populaire bestrijdingswijzen tegen het Frans. De doorschuifvariant 3. e5 is een goede derde en dan komt er een hele tijd niets en komen we aan bij de Franse afruilvariant. Niet omdat die variant slecht is, maar eerder ‘saai’. Er gebeurt niet zoveel (vinden zwartspelers) en heeft om die reden dan ook niet de meeste aandacht van de zwartspelers. Onderschatting kan dan een rol spelen. Maar er kan ook sprake zijn van overschatting. Veel auteurs die het Frans behandelen als openingsrepertoire voor zwart komen steevast met de variant: 1. e4 e6 2. d4 d5 3. ed5: ed5: 4. Pf3 Pc6 5. Ld3 Lg4 6. c3 Ld6 7. 0-0 Pge7 8. Te1 Dd7 en koppelen er de conclusie aan dat zwart prima spel heeft. Daar liggen wits kansen met dit repertoire, want wit heeft ook prima kansen!

Voordelen Schaakopening Essenties

Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Reviews

Fantastisch concept

5/5

"Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ik beveel het iedereen aan!" Lees de volledige review
Review Anton Visser
Anton Visser

Prettige manier van leren

5/5

"Eerst maak je kennis met de strategieën achter de openingen. De besproken varianten zijn geen ellenlange reeksen maar grijpen terug naar de besproken thema's waardoor ze beter te onthouden zijn. Deze prettige manier van leren houdt het schaken leuk!"
Review David van den Berg
David van den Berg

Opening écht begrijpen

5/5

"Sinds ik Schaakopening Essenties gebruik kom ik regelmatig met wind mee uit de opening.
De grote plus zijn voor mij de strategische thema's. Hiermee leer je de opening echt te begrijpen en kan je jezelf ook redden als je een keer de exacte zetvolgorde niet meer weet."
Hans Kors Review
Hans Kors

Absoluut een aanrader

5/5

"Ik was op zoek naar meer kennis over openingen en werd direct enthousiast bij Schaakopening Essenties. Peter de Roode legt echt heel goed uit (en in het Nederlands) waardoor je het ook écht begrijpt! Het lesmateriaal is kwalitatief en ook de site is echt top. Absoluut een aanrader!"
Review Jan Schoffelen
Jan Schoffelen

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25,-
Bestel of Login
Als je je Premium abonnement opzegt, verlies of beperk je de toegang tot:
Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Weet je zeker dat je je abonnement wilt annuleren?

Fantastisch concept

Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Hoewel ik zelf waarschijnlijk alle boeken en materialen, zoals boeken en  video’s, in huis heb maakt Schaakopening Essenties het mogelijk snel tot resultaten te komen. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ware het vroeger zo dat ik alle varianten uit mijn hoofd leerde en zo de schaakstrijd aanging is het nu zo dat ik probeer door inzicht beter te gaan schaken.

Het concept van Thema’s (Waar gaat het om), Varianten (Hoe voer je die Thema’s uit) en voorbeeldpartijen (Praktijk) is fantastisch. De site is prima en overzichtelijk en Peter de Roode legt alles zeer duidelijk uit. Het is duidelijk dat hij zijn kwaliteit als schaker goed weet te combineren met zijn onderwijskundige achtergrond. Ik ken Peter al sinds zijn 16e toen hij jeugdkampioen van Nederland was en hij heeft nog steeds die drive om het onderste uit de kan te halen. Dat zie je ook terug in dit product. Het voordeel voor de gebruiker is dat hij nu mee kan surfen op deze golf van kennis en drive.

Probeer de gratis les en kom er dan zelf achter hoeveel dit product aan je schaakkennis toevoegt. Ik raad Schaakopening Essenties aan iedereen, die beter inzicht in het schaken wil krijgen,  van harte toe.

Review Anton Visser
Anton Visser
5/5