Frans afruilvariant

Off
Niet gecategoriseerd
Schaakopening Essenties
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 15,-
Bestel of Login

Introductie

Dit openingsrepertoire is voor witspelers die met 1.e4 openen en zich afvragen wat een goede keuze is om tegen 1. …e6 (Frans) te spelen. We kiezen de afruilvariant variant die zich kenmerkt door de zetten: 2. d4 d5 3. ed5: cd5:. Onze repertoire zet is dan 4. Pf3. Wit houdt daarmee alle opties open om op te bouwen met c3 of met c4.
Vanzelfsprekend heeft zwart verschillende systemen om de afruilvariant te bestrijden die alle aan de orde zullen worden. In het ene geval speelt wit symmetrische systemen waarbij hij een klein voordeel heeft omdat hij als eerste aan zet is. Ambitieuze zwartspelers kiezen voor een opbouw met tegengestelde rokades. Die opbouw wordt door veel auteurs aanbevolen die het Frans promoten. Maar wit heeft daarin ook zijn kansen. In andere gevallen speelt wit met een geïsoleerde pion op d4. Het verschil met de Caro Kann (Panov Variant) is dat er bij het Frans een zwarte pion op c7 staat in plaats van op e6 zoals bij de Caro Kann. Dat geeft net andere stellingspatronen. Zwart heeft doorgaans een solide stand, wit actief stukkenspel.

Kenmerken Frans afruilvariant

  • Een repertoire tegen het Russisch: Een groot voordeel van dit openingsrepertoire tegen het Frans is dat wit direct een repertoire heeft tegen het Russisch. Na de zetten in het Russisch:
    1. e4 e5 2. Pf3 Pf6 3. Pe5: d6 4. Pf3 Pe4: 5. d3! Pf6 6.d4 d5 zijn we via zetverwisseling aangekomen in het Frans.
  • Initiatief in symmetrische standen: Het is niet voor niets dat de afruilvariant door een aantal topspelers (o.a. Carlsen en Anand) opnieuw ontdekt is om in relatief eenvoudige stellingen toch druk te kunnen uitoefenen. De Franse afruilvariant biedt zeer goede mogelijkheden om met zeer simpele, doch effectieve middelen de zwartspeler onder druk te zetten.
  • Initiatief met de geïsoleerde pion: In onze aanpak 1. e4 e6 2. d4 d5 3. ed5: cd5: 4. Pf3 spelen we op 4…Le7 en 4..Ld6 5.c4!
    Daarmee komen we terecht in het Aangenomen Damegambiet via de zetvolgorde 1. d4 d5 2. c4 dc4: 3. e3 e5 4. Lc4: ed4: 5. ed4: Pf6 5. Pf3. Het was niemand minder dan GM Avrukh die een wit repertoire ontwikkelde rond deze opzet tegen het Aangenomen Damegambiet. Zoals in veel gevallen met het spelen met een geïsoleerde pion geldt ook hier: wit heeft een actieve stand, vaak het initiatief. Daarentegen heeft zwart een solide stand en de betere pionnenstructuur. We bespreken uitgebreid de mogelijkheden die wit ter beschikking staan
  • Onderschatting en overschatting: De Franse afruilvariant is nummer vier van hoofdsystemen tegen het Frans. Eerst krijgen we 3. Pc3 dan 3. Pd2 als de meest populaire bestrijdingswijzen tegen het Frans. De doorschuifvariant 3. e5 is een goede derde en dan komt er een hele tijd niets en komen we aan bij de Afruilvariant. Niet omdat die variant slecht is, maar eerder ‘saai’. Er gebeurt niet zoveel (vinden zwartspelers) en heeft om die reden dan ook niet de meeste aandacht van de zwartspelers. Onderschatting kan dan een rol spelen. Maar er kan ook sprake zijn van overschatting. Veel auteurs die het Frans behandelen als openingsrepertoire voor zwart komen steevast met de variant: 1. e4 e6 2. d4 d5 3. ed5: ed5: 4. Pf3 Pc6 5. Ld3 Lg4 6. c3 Ld6 7. 0-0 Pge7 8. Te1 Dd7 en koppelen er de conclusie aan dat zwart prima spel heeft. Daar liggen wits kansen met dit repertoire, want wit heeft ook prima kansen!

Admin de Roode

Comments are closed.