Caro Kann

Off
Niet gecategoriseerd
Schaakopening Essenties
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 15,-
Bestel of Login

Introductie

Dit openingsrepertoire is voor witspelers die met 1.e4 openen en zich afvragen wat een goede keuze is om tegen 1. …c6 te spelen. We kiezen de Panov variant die zich kenmerkt door de zetten: 2. d4 d5 3. ed5: cd5: 4. Pc3. Zwart heeft verschillende systemen om de Panov te bestrijden die alle behandeld zullen worden. In de meeste gevallen speelt wit met een geïsoleerde pion op d4. In ruil daarvoor krijgt hij actief stukkenspel.

Kenmerken Caro Kann

  • Wit heeft tegen het systeem …e6 en …Le7 goede aanvalskansen. Hoewel dit systeem voor zwart heel degelijk is, is het wit die een langdurig initiatief behoudt. Wit combineert aanvalskansen op de koningsvleugel met mogelijkheden voor een doorbraak door middel van d4-d5.
  • Wit heeft tegen het systeem …e6 en …Lb4 een gevaarlijk initiatief. Van wit wordt in deze variant verwacht dat hij zijn huiswerk goed kent en bereid is om een pion te offeren in de opening. Dit levert hem een zeer gevaarlijk initiatief op waar menig zwartspeler is uitgegleden.
  • Wit heeft tegen het systeem …Pc6 en …e6 goede kansen op de damevleugel. Tegen dit systeem speelt wit op enig moment c5! Daarmee komt een nieuwe pionnenstructuur op het bord waarbij zwart doorgaans met …Pe4 en …f5 actief wordt en wit met b4 en Lf4 veld e5 onder controle houdt in combinatie met initiatief op de damevleugel.
  • Wit heeft tegen de opbouw van zwart met g6 en het systeem met Pc6 en Lg4 een drukstelling en iets meer ruimte. Kenmerkend voor het systeem met g6 is dat zwart eerst een pion op d5 offert. Wit dekt die voorlopig even met Pc3 en Db3 maar geeft de pion op het juiste moment weg. Soms met de eenvoudige zet d5-d6! om een iets betere stand over te houden door actiever stukkenspel. Ook in de varianten met …Pc6 en …Lg4 (waarin we twee varianten voor wit aanbieden) behoudt wit iets actief stukkenspel en meer ruimte.

Admin de Roode

Comments are closed.