Budapester gambiet

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25
Bestel of Login
Schaakopening Essenties - Budapester Gambiet

Inhoud Budapester gambiet

Introductie Budapester gambiet

Het Budapester gambiet (Boedapester) is bedoeld voor zwartspelers als antwoord tegen 1.d4. en ontstaat na de zetten 1.d4 Pf6 2. c4 e5. De Budapester opening is dus een gambiet en bedoeld om met zwart het initiatief te nemen, tactiek niet uit de weg te gaan, mooi stukkenspel na te streven en dat alles in ruil voor een pion.
Maar veel witspelers nemen de pion niet meer aan en proberen risicomijdend op een klein voordeeltje aan te sturen. Ook dat speltype zal de zwartspeler moeten beheersen en weten hoe daarop te reageren. Dat de wereldtop dit niet speelt, wil niet zeggen dat het incorrect is. Als je het dan toch speelt, is het verrassingseffect dan ook zeer groot. Voorvechters van het Budapester gambiet zijn de GM’s: Ivanchuk, Ponkratov, Rapport, Sevian, en Postny.

Kenmerken Budapester opening

Een repertoire gebaseerd op tactiek
Het spelen van een gambiet is zeer goed voor ieders schaakontwikkeling en niet alleen voor jonge schakers. Met het Budapester gambiet leer je standen spelen waarin je gedwongen wordt te zoeken naar activiteit, je stukken actief neerzet en niet schuwt om materiaal te offeren voor initiatief.

Gemakkelijk stukkenspel en geschikt voor clubschakers
De Budapester opening zorgt voor een gemakkelijke ontwikkeling van de zwarte stukken. Zwart hoeft daarvoor geen grote theoretische kennis te hebben waardoor deze opening zeer populair is onder clubschakers.

Creativiteit en nieuwe wegen
Omdat deze opening niet de belangstelling heeft van de wereldtop zijn de ontwikkelingen in het Budapester gambiet niet te vergelijken met die van bijvoorbeeld het Konings Indisch of het Slavisch. Het nadeel daarvan is dat er minder modelpartijen voorhanden zijn. Maar het brengt ook voordelen: partijen met de Budapester opening kunnen heel snel nieuwe wegen bewandelen en al snel buiten de theorie geraken waardoor een hoge mate van creativiteit van de spelers vereist wordt.

De verrassingsfactor
Hoe vaak zullen witspelers van de 50 partijen een Budapester gambiet op het bord krijgen? Misschien een of twee keer. De kans dat zij hun kennis paraat hebben is daarmee afgenomen en dat kan in het voordeel werken van de zwartspeler die dit repertoire inmiddels in blitz- en rapidpartijen flink heeft ingeoefend.

Voordelen Schaakopening Essenties

Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Reviews

Fantastisch concept

5/5

"Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ik beveel het iedereen aan!" Lees de volledige review
Review Anton Visser
Anton Visser

Prettige manier van leren

5/5

"Eerst maak je kennis met de strategieën achter de openingen. De besproken varianten zijn geen ellenlange reeksen maar grijpen terug naar de besproken thema's waardoor ze beter te onthouden zijn. Deze prettige manier van leren houdt het schaken leuk!"
Review David van den Berg
David van den Berg

Opening écht begrijpen

5/5

"Sinds ik Schaakopening Essenties gebruik kom ik regelmatig met wind mee uit de opening.
De grote plus zijn voor mij de strategische thema's. Hiermee leer je de opening echt te begrijpen en kan je jezelf ook redden als je een keer de exacte zetvolgorde niet meer weet."
Hans Kors Review
Hans Kors

Absoluut een aanrader

5/5

"Ik was op zoek naar meer kennis over openingen en werd direct enthousiast bij Schaakopening Essenties. Peter de Roode legt echt heel goed uit (en in het Nederlands) waardoor je het ook écht begrijpt! Het lesmateriaal is kwalitatief en ook de site is echt top. Absoluut een aanrader!"
Review Jan Schoffelen
Jan Schoffelen

Als je je Premium abonnement opzegt, verlies of beperk je de toegang tot:
Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Weet je zeker dat je je abonnement wilt annuleren?

Fantastisch concept

Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Hoewel ik zelf waarschijnlijk alle boeken en materialen, zoals boeken en  video’s, in huis heb maakt Schaakopening Essenties het mogelijk snel tot resultaten te komen. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ware het vroeger zo dat ik alle varianten uit mijn hoofd leerde en zo de schaakstrijd aanging is het nu zo dat ik probeer door inzicht beter te gaan schaken.

Het concept van Thema’s (Waar gaat het om), Varianten (Hoe voer je die Thema’s uit) en voorbeeldpartijen (Praktijk) is fantastisch. De site is prima en overzichtelijk en Peter de Roode legt alles zeer duidelijk uit. Het is duidelijk dat hij zijn kwaliteit als schaker goed weet te combineren met zijn onderwijskundige achtergrond. Ik ken Peter al sinds zijn 16e toen hij jeugdkampioen van Nederland was en hij heeft nog steeds die drive om het onderste uit de kan te halen. Dat zie je ook terug in dit product. Het voordeel voor de gebruiker is dat hij nu mee kan surfen op deze golf van kennis en drive.

Probeer de gratis les en kom er dan zelf achter hoeveel dit product aan je schaakkennis toevoegt. Ik raad Schaakopening Essenties aan iedereen, die beter inzicht in het schaken wil krijgen,  van harte toe.

Review Anton Visser
Anton Visser
5/5