Ben Oni

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25,-
Bestel of Login
Schaakopening Essenties - Ben Oni

Inhoud Ben Oni

Introductie Ben Oni

De Ben Oni – letterlijk ‘zoon van mijn zorgen’ – is een scherpe opening voor de zwartspeler en onstaat na 1.d4 Pf6 2.c4 c5 3.d5 e6, of 1.d4 Pf6 2.c4 e6 3. Pc3 (of: 3.Pf3) c5. De Ben Oni opening is zeer geschikt om met zwart op winst te spelen, dit vanwege het scherpe karakter van de stellingen en de bijbehorende risico’s. Deze scherpe opening heeft alle kenmerken die daarbij horen: pionoffers, stukoffers, opgeven van de rokade en geforceerde zettenreeksen en kent vele trucs en wendingen. Bekende spelers die de Ben Oni opening in hun repertoire hebben opgenomen waren: Tal, Gelfand, Nunn, Kasparov en Topalov. En zelfs Fischer bediende zich met groot succes van de Ben Oni in 1972 in de match van de eeuw tegen Spassky om het WK. Tegenwoordig vooral: Indjic, Abdusattorov, Dubov, Fier, Pantsulaia en Jobava.

Kenmerken Ben Oni opening

Een repertoire bij uitstek om op winst te spelen met zwart tegen 1.d4
De Ben Oni is geen routinematige opening. Het is een opening met een veelheid aan ideeën die leidt tot ongebalanceerde standen. De Ben Oni opening is immers op veel manieren te bestrijden door wit en op vele manieren te spelen met zwart. Zo maakt het al een groot verschil of zwart kiest voor de manoeuvre …Pa6-c7 of dat hij kiest voor de opbouw …Pb8-d7. 
Het openingsverloop is daarom vaak moeilijk te voorspellen en de standen zijn soms ook moeilijk te beoordelen, zelfs voor engines. Dat maakt het zeer geschikt om als zwartspeler  voor het volle punt te gaan.  

Het grote belang van kennis van de pionstructuren
Ben Oni spelers zullen niet alleen de varianten goed moeten kennen maar ook kennis moeten hebben van de onderliggende pionstructuren.  Bepaalde pionstructuren zien we continu terugkeren -zoals bijvoorbeeld de pionformatie bij wit : d5, e4 en f5- alleen in steeds net iets andere standen. Begrip van de structuren is essentieel om de varianten te begrijpen.   

Dynamiek en tactiek
De Ben Oni opening vraagt van de zwartspeler om dynamisch te kunnen spelen. Soms betekent dat een pion offeren, in een aantal gevallen zelfs een stuk of iets minder heftig: een dubbel pion toelaten op a6. Stukkenspel en initiatief creëren om druk uit te oefenen op de witte stand is een vereiste -zelfs een must-  omdat wit meer ruimte heeft en dreigt de zwartspeler te verdrukken. Passief spelen en afwachten is geen optie in de Ben Oni.  

Terugkerende strategische thema’s
In de Ben Oni probeert zwart doorgaans …b7-b5 door te zetten en de witspeler e4-e5. Daarom  heen zijn diverse thema’s gecentreerd die afhankelijk van de stand en de variant aan de orde zijn. Zo leert de zwartspeler o.a. dat het ruilen van een stel paarden gunstig is in verband met de beperkte ruimte die hij heeft en dat het strategische veld van wit veld c4 is en dat veel plannen daarop gebaseerd zijn.  

Voordelen Schaakopening Essenties

Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Reviews

Fantastisch concept

5/5

"Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ik beveel het iedereen aan!" Lees de volledige review
Review Anton Visser
Anton Visser

Prettige manier van leren

5/5

"Eerst maak je kennis met de strategieën achter de openingen. De besproken varianten zijn geen ellenlange reeksen maar grijpen terug naar de besproken thema's waardoor ze beter te onthouden zijn. Deze prettige manier van leren houdt het schaken leuk!"
Review David van den Berg
David van den Berg

Opening écht begrijpen

5/5

"Sinds ik Schaakopening Essenties gebruik kom ik regelmatig met wind mee uit de opening.
De grote plus zijn voor mij de strategische thema's. Hiermee leer je de opening echt te begrijpen en kan je jezelf ook redden als je een keer de exacte zetvolgorde niet meer weet."
Hans Kors Review
Hans Kors

Absoluut een aanrader

5/5

"Ik was op zoek naar meer kennis over openingen en werd direct enthousiast bij Schaakopening Essenties. Peter de Roode legt echt heel goed uit (en in het Nederlands) waardoor je het ook écht begrijpt! Het lesmateriaal is kwalitatief en ook de site is echt top. Absoluut een aanrader!"
Review Jan Schoffelen
Jan Schoffelen

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25,-
Bestel of Login
Als je je Premium abonnement opzegt, verlies of beperk je de toegang tot:
Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Weet je zeker dat je je abonnement wilt annuleren?

Fantastisch concept

Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Hoewel ik zelf waarschijnlijk alle boeken en materialen, zoals boeken en  video’s, in huis heb maakt Schaakopening Essenties het mogelijk snel tot resultaten te komen. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ware het vroeger zo dat ik alle varianten uit mijn hoofd leerde en zo de schaakstrijd aanging is het nu zo dat ik probeer door inzicht beter te gaan schaken.

Het concept van Thema’s (Waar gaat het om), Varianten (Hoe voer je die Thema’s uit) en voorbeeldpartijen (Praktijk) is fantastisch. De site is prima en overzichtelijk en Peter de Roode legt alles zeer duidelijk uit. Het is duidelijk dat hij zijn kwaliteit als schaker goed weet te combineren met zijn onderwijskundige achtergrond. Ik ken Peter al sinds zijn 16e toen hij jeugdkampioen van Nederland was en hij heeft nog steeds die drive om het onderste uit de kan te halen. Dat zie je ook terug in dit product. Het voordeel voor de gebruiker is dat hij nu mee kan surfen op deze golf van kennis en drive.

Probeer de gratis les en kom er dan zelf achter hoeveel dit product aan je schaakkennis toevoegt. Ik raad Schaakopening Essenties aan iedereen, die beter inzicht in het schaken wil krijgen,  van harte toe.

Review Anton Visser
Anton Visser
5/5