Ben Oni

Off
Niet gecategoriseerd
Schaakopening Essenties
Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 15,-
Bestel of Login

Introductie

De Ben Oni – letterlijk ‘zoon van mijn zorgen’ – is een scherp openingsrepertoire voor de zwartspeler na de zetten 1.d4 Pf6 2.c4 c5 3.d5 e6, of 1.d4 Pf6 2.c4 e6 3. Pc3 (of: 3.Pf3) c5.  
De Ben Oni is zeer geschikt om met zwart op winst te spelen, dit vanwege het scherpe karakter van de stellingen en de bijbehorende risico’s.   
Deze scherpe opening heeft alle kenmerken die daarbij horen: pionoffers, stukoffers, opgeven van de rokade en geforceerde zettenreeksen. Maar zoals we zullen zien, zijn die kenmerkend doorgaans  gebaseerd op een aantal terugkerende strategische thema’s.  
Bekende spelers die de Ben Oni in hun repertoire hebben opgenomen waren: Tal, Velimirovic, , Gelfand, Psachis, Nunn, Suba, Gashimov, Kasparov en Topalov. En zelfs Fischer bediende zich met groot succes van de Ben Oni in 1972 in de match van de eeuw tegen Spassky om het WK.  

Kenmerken Ben Oni

  • Een repertoire bij uitstek om op winst te spelen met zwart tegen 1.d4; de Ben Oni is geen routinematige opening. Het is een opening met een veelheid aan ideeën die leidt tot ongebalanceerde standen. De Ben Oni is immers op veel manieren te bestrijden door wit en op vele manieren te spelen met zwart. Zo maakt het al een groot verschil of zwart kiest voor de manoeuvre …Pa6-c7 of dat hij kiest voor de opbouw …Pb8-d7. 
    Het openingsverloop is daarom vaak moeilijk te voorspellen en de standen zijn soms ook moeilijk te beoordelen, zelfs voor engines. Dat maakt het zeer geschikt om als zwartspeler  voor het volle punt te gaan.  
  • Het grote belang van kennis van de pionstructuren; Ben Oni spelers zullen niet alleen de varianten goed moeten kennen maar ook kennis moeten hebben van de onderliggende pionstructuren.  Bepaalde pionstructuren zien we continu terugkeren -zoals bijvoorbeeld de pionformatie bij wit : d5, e4 en f5- alleen in steeds net iets andere standen. Begrip van de structuren is essentieel om de varianten te begrijpen.   
  • Dynamiek en tactiek; de Ben Oni vraagt van de zwartspeler om dynamisch te kunnen spelen. Soms betekent dat een pion offeren, in een aantal gevallen zelfs een stuk of iets minder heftig: een dubbel pion toelaten op a6. Stukkenspel en initiatief creëren om druk uit te oefenen op de witte stand is een vereiste -zelfs een must-  omdat wit meer ruimte heeft en dreigt de zwartspeler te verdrukken. Passief spelen en afwachten is geen optie in de Ben Oni.  
  • Terugkerende strategische thema’s;  In de Ben Oni probeert zwart doorgaans …b7-b5 door te zetten en de witspeler e4-e5. Daarom  heen zijn diverse thema’s gecentreerd die afhankelijk van de stand en de variant aan de orde zijn. Zo leert de zwartspeler o.a. dat het ruilen van een stel paarden gunstig is in verband met de beperkte ruimte die hij heeft en dat het strategische veld van wit veld c4 is en dat veel plannen daarop gebaseerd zijn.  

Admin de Roode

Comments are closed.