Anti-Siciliaans

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 17,50
Bestel of Login

Introductie

Dit openingsrepertoire is bedoeld voor witspelers die 1.e4 spelen en een repertoire willen opbouwen tegen het Siciliaans 1…c5. Ons repertoire is gebaseerd op de zetten 2. Pc3 en 3. Pe2. Het Siciliaans is een uitgebreide opening voor de witspeler indien hij ervoor kiest om het Open-Siciliaans te spelen (1. e4 c5 2. Pf3 Pc6; ..e6 of ..d6 3. d4). Het Open Siciliaans kost een clubschaker zeer veel tijd om in de vingers te krijgen en dan nog: bepaalde populaire varianten als de Najdorf, de Drakenvariant, en de Svesnikov vereisen permanente onderhoud en veel parate kennis. Om die reden zijn witspelers op zoek gegaan naar alternatieven. Die werden gevonden in het Anti Siciliaans. De meest populaire Anti-Sicilianen zijn 3. Lb5 en 2. c3 Alapin.

Kenmerken Anti-Siciliaans

 • Klein afgebakend repertoire
  De Anti-Siciliaan met 2. Pc3 en 3. Pe2 is een klein en afgebakend repertoire voor wit. Het kost niet veel tijd om de essenties van deze opening in zijn geheel te bestuderen.
 • Gevarieerd spel
  Deze vorm van Anti-Siciliaan is een mixture is van aanvallend en positioneel spel. Zo zijn er diverse varianten waarin wit op de koningsvleugel met f4, g4-g5 probeert het initiatief te nemen, maar zijn er tevens varianten waarin wit tegen een geïsoleerde pion van zwart op d5 speelt en vooral positioneel speelt.
 • Verrassingseffect
  Het grote voordeel voor de witspeler is dat deze Anti-Siciliaan niet de meest populaire variant is (varianten met 3. Lb5 en 2. c3 genieten de meeste belangstelling) waardoor het verrassingseffect groot kan zijn.
 • Wit legt nog niet zijn kaarten op tafel
  Deze Anti-Siciliaan is zeer geschikt voor witspelers die ook het open Siciliaans in hun repertoire hebben omdat wit na 3.Pe2 de optie open houdt om 4 d4 te spelen. Afhankelijk van de zwarte opstelling kan de witspeler kiezen om een open dan wel een Anti-Siciliaan te spelen. Dat maakt het voor zwart lastig: wat is de witspeler van plan?
 • Geschikt voor witspelers die het Open-Siciliaans willen gaan spelen
  In het verlengde hiervan is deze Anti-Siciliaan ook zeer geschikt voor die witspelers die op termijn open Siciliaans willen gaan spelen. De witspeler kan er bijvoorbeeld voor kiezen om wel de Kan-Variant en/of de Taimanow van het open Siciliaans te spelen maar de Najdorf en de Draken-variant te vermijden en hiertegen de Anti-Siciliaan in te zetten.