Aljechin

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 25,-
Bestel of Login
Schaakopening Essenties - Aljechin

Inhoud Aljechin

Introductie Aljechin

De bestrijding van de Aljechin is bedoeld voor witspelers die 1.e4 spelen en worden geconfronteerd met de zet 1…Pf6. Onze bestrijding ontstaat na de zetten: 1. e4 Pf6 2.e5 Pd5 3.d4 d6 4.Pf3. De Aljechin opening is een provocerende opening: zwart lokt als het ware de witte pionnen naar voren om ze vervolgens later aan te vallen. Zwart loert dus op tegenkansen. Omdat de Aljechin relatief weinig gespeeld wordt, kan daar een gevaar in schuilen voor de witspeler: optimisme en onvoldoende parate kennis. Het optimisme moeten we blijven behouden als witspeler maar liefst gecombineerd met voldoende kennis van de thema’s die deze opening rijk is. Witspelers die de Aljechin opening op deze manier bestrijden (of: bestreden) zijn: Botwinnik, Spassky, So, Anand, Vachier Lagrave en Grischuk.

Kenmerken Aljechin opening

Ruimtevoordeel
Door de witte pionnen die naar voren worden gelokt, heeft wit automatisch ruimtevoordeel in de Aljechin opening. Dat heeft als voordeel dat wit gemakkelijk zijn stukken actief kan ontwikkelen en daardoor druk kan uitoefenen op de zwarte stand. Zwart daarentegen probeert die druk op te vangen door stukken te ruilen, bijvoorbeeld door te ruilen op e5, hetgeen wit dan weer probeert te vermijden.

De flexibiliteit van pion op e5
De pion op e5 is wit’s speerpunt in de zwarte stand. Die pion kan de inleiding vormen tot een koningsaanval (vaak in de opbouw met …g6). Steeds zal de witspeler zich in de Aljechin de vraag moeten stellen: afruilen op d6, laten staan op e5 of doorschuiven naar e6? Afhankelijk van de zwarte opbouw geeft wit antwoord op deze vraag.

Geforceerde varianten versus nieuwe wegen
In principe is de Aljechin geen opening met lange geforceerde varianten zoals in het Siciliaans. Sterker nog: de afgelopen jaren zijn de ontwikkelingen eerder dat de zwartspelers nieuwe wegen ontwikkelden vanaf de 5e zet na de zetten: 1.e4 Pf6 2.d4 Pd5 3.d4 d6 4.Pf3 de5:!? 5. Pe5: In de zet stand is door de zwartspelers geëxperimenteerd met zetten als 5…g6 en 5…c6, o.a. door Carlsen. Er is echter één uitzondering waarin wit zijn huiswerk zeer goed moet kennen en dat is na bovenstaande zettenreeks waarin zwart 5…Pd7? Speelt. Wit antwoordt dan met 6.Pf7:! Spectaculaire varianten ontstaan waarin de zwarte Koning op d6(!) komt te staan, wit een stuk achter staat en goed moet begrijpen wat hij aan het doen is. Wie de tijd investeert om te begrijpen wat er aan de hand is, zal veel lol beleven aan het bestuderen van de varianten, want ze zijn heel fraai. Daarnaast is de variant incorrect voor zwart dus mag wit hopen op een punt.

Van opening naar eindspel
Zoals in veel openingen kent de Aljechin opening uitersten: van de scherpe variant onder punt 3 naar het kunnen spelen van een voordelig eindspel. Ondanks de eerder vermelde druk en de actieve stand van de witte stukken, lukt het zwart soms (in de variant 4…Pc6?!) om af te wikkelen naar een eindspel. Maar wit behoudt zelfs in dat eindspel het nodige initiatief waardoor het geen gemakkelijke opgave wordt voor zwart om dit te behouden. Het vraagt wel van de witspeler om geduld te combineren met positioneel inzicht.

Voordelen Schaakopening Essenties

Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Reviews

Fantastisch concept

5/5

"Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ik beveel het iedereen aan!" Lees de volledige review
Review Anton Visser
Anton Visser

Prettige manier van leren

5/5

"Eerst maak je kennis met de strategieën achter de openingen. De besproken varianten zijn geen ellenlange reeksen maar grijpen terug naar de besproken thema's waardoor ze beter te onthouden zijn. Deze prettige manier van leren houdt het schaken leuk!"
Review David van den Berg
David van den Berg

Opening écht begrijpen

5/5

"Sinds ik Schaakopening Essenties gebruik kom ik regelmatig met wind mee uit de opening.
De grote plus zijn voor mij de strategische thema's. Hiermee leer je de opening echt te begrijpen en kan je jezelf ook redden als je een keer de exacte zetvolgorde niet meer weet."
Hans Kors Review
Hans Kors

Absoluut een aanrader

5/5

"Ik was op zoek naar meer kennis over openingen en werd direct enthousiast bij Schaakopening Essenties. Peter de Roode legt echt heel goed uit (en in het Nederlands) waardoor je het ook écht begrijpt! Het lesmateriaal is kwalitatief en ook de site is echt top. Absoluut een aanrader!"
Review Jan Schoffelen
Jan Schoffelen

Als je je Premium abonnement opzegt, verlies of beperk je de toegang tot:
Mockup Schaakopening Essenties Online Training - wit

Weet je zeker dat je je abonnement wilt annuleren?

Fantastisch concept

Vanaf de start gebruik ik Schaakopening Essenties. Het is een fantastisch concept en versnelt het inzicht in de opening en bijbehorend middenspel enorm. Hoewel ik zelf waarschijnlijk alle boeken en materialen, zoals boeken en  video’s, in huis heb maakt Schaakopening Essenties het mogelijk snel tot resultaten te komen. Het “werk” is voor je gedaan en de essenties liggen zo op je bord. Ware het vroeger zo dat ik alle varianten uit mijn hoofd leerde en zo de schaakstrijd aanging is het nu zo dat ik probeer door inzicht beter te gaan schaken.

Het concept van Thema’s (Waar gaat het om), Varianten (Hoe voer je die Thema’s uit) en voorbeeldpartijen (Praktijk) is fantastisch. De site is prima en overzichtelijk en Peter de Roode legt alles zeer duidelijk uit. Het is duidelijk dat hij zijn kwaliteit als schaker goed weet te combineren met zijn onderwijskundige achtergrond. Ik ken Peter al sinds zijn 16e toen hij jeugdkampioen van Nederland was en hij heeft nog steeds die drive om het onderste uit de kan te halen. Dat zie je ook terug in dit product. Het voordeel voor de gebruiker is dat hij nu mee kan surfen op deze golf van kennis en drive.

Probeer de gratis les en kom er dan zelf achter hoeveel dit product aan je schaakkennis toevoegt. Ik raad Schaakopening Essenties aan iedereen, die beter inzicht in het schaken wil krijgen,  van harte toe.

Review Anton Visser
Anton Visser
5/5