Jan Smeets doet goede zaken met de Franse Afruilvariant

In een normaal tempo-partij speelt Jan Smeets ogenschijnlijk zijn tegenstander met speels gemak weg in de Franse Afruilvariant.

De Panov heeft de voorkeur van Carlsen in bestrijding van de Caro Kann

Jeffrey Xiong speelt een wat minder bekende variant tegen de Panov (8...Pa6) waarop Carlsen aanvankelijk goed reageert maar even later te overmoedig een giftige pion slaat dat tot stukverlies leidt. Maar met twee pionnen voor zijn stuk weet de wereldkampioen de zwartspeler voor voldoende problemen te plaatsen in deze rapidpartij.

Schaakopening Essenties - Alexander Krastev

Versnelde Draak zeer geschikt om mee te winnen van lager gerate spelers

De witspeler heeft 200 ratingpunten minder dan zijn tegenstander. De openingszetten gaan goed voor wit, maar daar waar de overgang plaatsvindt van opening naar middenspel begaat wit veel fouten en straft zwart het uitstekend af.

Wederzijdse schaakblindheid in het Italiaans

Bekijk het Italiaans

Zwartspeler bestrijdt 1.f4 met dezelfde aanpak als tegen de Reti.

In deze partij zien we de zwartspeler zich bedienen van een plan dat we bespraken bij de Reti als bestrijding tegen 1.f4. Zwart speelt een lange termijn schema dat in de deze partij tot winnend voordeel leidt. De witspeler weet er duidelijk geen raad mee.

Ben Oni ook met vluggeren een kansrijke opening!

We zien hier een vluggertje van de Servische GM Aleksandar Indjic, 25 jaar en met een rating van 2618, bedient hij zich van de Ben Oni. Een belangrijke hoofdvariant wordt gevolgd en op één moment kan wit winnen, maar de combinatie was zeker in een vluggertje moelijk te zien. Rychagov mist de kans en verliest daarna kansloos.

Giri maakt korte metten met een zijvariant van het Engels

Peter Svidler speelt in deze rapid partij een klein zijvariantje (4.Da4!?) tegen onze landgenoot Anish Giri. Svidler lijkt te aarzelen: in het begin wil hij niet ingaan op pionwinst en later in de partij kiest hij voor materieel gewin. Het effect is dat hij de rokade niet meer haalt en door een paar krachtzetten van Giri tot snelle overgave gedwongen wordt.

Overtuigende overwinning Laznicka met de Chebanenko

De Tjechische GM -32 jaar en na David Navarra Tjechisch 2e speler- zien we zich hier bedienen van de Chebanenko met zwart. De partij is weliswaar een vluggertje maar de strategische patronen en blunder van wit hadden ook in een klassieke partij kunnen plaats vinden.

Matlakov kent zijn klassiekers in de Torre

In dit vluggertje zien we Matlakov in de Torre zich bedienen van de opmars g4!. het blijkt de inleiding te zijn van een vernietigende aanval. Ik vermoed dat Matlakov -weet het wel zeker- zijn klassiekers goed kent en een beroemde partij van Petrosian als inspiratie had.

IM Sakalauskas wint overtuigend met de Budapester

De witspeler onderneemt geen poging om de Budapester te weerleggen. Hij zet zijn stukken gezond -doch wat passief- neer maar wordt toch geruisloos weggespeeld in de opening door zijn sterkere Litouwse tegenstander die in het bezit is van de IM titel. Een enorme blunder maakt abrupt een einde aan de partij. Desondanks een leerzaam partijtje voor de Budapester fans!

1 2 3 5