De Philidor ook in Zuid-Amerika Populair!

Alejandro Hoffman een GM uit Uruguay neemt vanaf zet 14 het initiatief en houdt dat de gehele partij vast. Wit een sterke(re) GM haalt weinig tot niets uit de opening en wordt langzaam weggespeeld.

Meester tegen amateur met de Torre

In deze partij is sprake van een groot ratingverschil. Ruim 500 punten. "Dat kan geen interessante partij zijn", hoor ik menigeen denken. Toch speelt de zwartspeler lang niet slecht en maakt lange tijd geen echt aanwijsbare fouten.

Met zwart winnen in het eindspel tegen het Catalaans

In deze partij zien we GM Vaibhav het eindspel spelen dat we hebben aanbevolen voor de zwartspeler. Toch gaat het niet geheel soepel, de stand blijkt moeilijker dan ingeschat en enkele onnauwkeurigheden worden begaan. Uiteindelijk heeft zwart weer de controle en wint uiteindelijk verdiend.

Loperpaar velt het Scandinavisch

De witspeler Daniel Fernandez verovert al vroeg het Loperpaar in het Scandinavisch met wit. Hij opent eerst met h5 de stand maar de doorbraak 23.d5! blijkt uiteindelijk beslissend.

Duda wint met de Pirc

We zien een eerdere hoofdpersoon van ons, Firouzja averij oplopen tegen de Pirc. GM Jan Duda, een 2700 speler toont aan dat de Pirc op dit niveau gespeeld kan worden en dat Firouzja zijn repertoire mag bijstellen.

Zwart kent zijn huiswerk niet in de Anti-Siciliaan

De Anti-Sicilianen zijn een geduchte en serieuze tegenstander voor de zwartspeler. Hier zien we de witspeler gebruik maken van onze aanbeveling 2. Pe2!? Het wordt snel duidelijk: zwart heeft zijn huiswerk niet geleerd.

Schaakopening Essenties - Jeffery Xiong

Jeffery Xiong creëert miniatuur met Franse Afruilvariant

In de partij zien we Xiong zich bedienen van een ‘eenvoudige variant’ tegen het Frans. Theoriekenner Lysyi weet er echter geen raad mee.

Thematische partij Heberla met de Wolga

In onderstaande partij zien we Heberla aan het werk met de Wolga. Positioneel spelend, voldoende kennis van de thematieken van de opening in combinatie met een goede eindspeltechniek zorgden voor een verdiende overwinning.

Moskalenko kiest voor de Panov als bestrijding van de Caro Kann

Viktor Moskalenko zien we de Panov gebruiken -via zetverwisseling- zoals we dat bespraken bij SOE. Een illustratief partijtje. Zeker niet foutloos, ook niet van wit. Maar het laat wel goed zien hoe de dynamiek van de Panov werkt.

Bukavshin succesvol met de Versnelde Draak

Ivan Bukavshin werd op zijn 16e GM en behaalde een aantal 2700 TPR-resultaten en kon gezien worden als een groot talent. Totdat een tragisch ongeluk in 2016 een eind aan het leven van deze 20-jarige speler maakte.

Fraaie varianten in het Italiaans

Chinese GM Lu Shanglei speelde in de Chinese Chess League een opmerkelijke partij in 2019 met het Italiaans. De varianten die op de 17e zet op het bord hadden kunnen komen zijn zeer fraai en de moeite waard -zeker voor de fans van het Italiaans- om te bestuderen.

Fraai positiespel van Bobras tegen de Reti

In onderstaande partij zien we de kracht van GM Bobras. Heel positioneel, pakt hij de Reti aan met zwart, zet zijn stukken goed neer, vertoont geduld en wint verdient.

Chinese wereldkampioene Ju Wenjun vaardig met het Engels

De in 1991 geboren Chinese schaakster Ju Wenjun is de huidige wereld kampioene. Ze behaalde die titel in 2018 in een match tegen haar landgenoot Tan Zhongyi. In onderstaande partij zien we een van haar kwaliteiten: goede eindspeltechniek.

Kamsky’s onberispelijke techniek met de Chebanenko

In onderstaande partij speelt GM Kata Kamsky de Chebanenko die goed past bij zijn stijl: geen geforceerde varianten en een hoge mate van positiespel. Zie hier hoe hij een speler met een rating van 2491 met eenvoudige middelen volledig zoek speelt.

Met de Torre in de voetsporen van Petrosian.

In een zone toernooi uit 2019 dat in Tashkent werd gespeeld, viel mijn oog op een partij met de Torre die door (voor mij) twee onbekende schakers werd gespeeld. Ik vroeg me af in welke mate zij de klassieker Petrosian-Liublinsky uit 1949 kenden.

Mamedyarov een ronde verder door de Philidor

In de Fide World Cup die in september 2019 in Khanty-Mansiysk (Rusland) werd gehouden, speelde Mamedyarov in de 3e ronde met zwart tegen Safarli. Mamedyarov kiest voor de Philidor die wij aanbevelen bij Schaakopening Essenties.

‘Fire and Fury’ met de Budapester!

Het Budapaster gambiet wordt hier gespeeld door Irans grootste talent Firouzja -in het onlangs gehouden toernooi in Hoogeveen- die inmiddels een rating heeft van in de 2700 en in de top 30 van de wereld staat. Hij speelt tegen de Spaanse GM Jorge Cori die een stevige rating van 2671 heeft. Wit wordt vanuit de opening volledig weggeblazen.