GM Vishnu succesvol in de bestrijding van de Aljechin

In een al wat dubieuze variant van de Aljechin (4…Pc6?!) speelt wit het minder bekende 7.h4 waar wij 7. Pc3 behandelden. De zwartspeler reageert met 7…g6!? Wat in wit’s kaart lijkt te spelen maar de echte fout van zwart komt op de 13e zet. Het is direct de beslissende fout.

Jovanka Houska kiest voor het Klassiek Damegambiet

In een Afruilvariant van het damegambiet doet Jovanka Houska (o.a. bekend van boeken over de Caro Kann) twee slechte zetten. Staat dan op één moment aantoonbaar positioneel verloren. Haar tegenstander ziet dat niet en dan krijgt de partij zijn normale verloop: de IM overspeelt de amateur die echter wel erg matig tegenspel vertoont.

Solodovnichenko creëert miniatuur tegen het Scandinavisch

In deze partij zijn we getuige van een kortsluiting -althans voor zwart- direct vanuit de opening. GM Yuri Solodovnichenko bedient zich van de scherpste aanpak tegen de klassieke Scandinavier met ..Da5. Zwart kent onvoldoende de materie en glijdt al op de 13e (!) beslissend uit.

Combinatie Pf3 en h4 geen gelukkig huwelijk tegen de Pirc

Ik heb het partijtje gekozen omdat ik deze opbouw van wit veel zie bij clubschakers en online. De combinatie van Pf3 en later h4 is geen gelukkig huwelijk. Zo ook niet in deze partij.

GM Predke succesvol met het Anti Siciliaans

In deze rapidpartij zien we de 26 jarige Russische GM Alkesandr Predke gebruik maken van het Anti Siciliaans. De veel lager gerate zwartspeler komt er niet aan te pas na een wat twijfelachtige manoeuvre en een blunder op de 18e zet.

Schaakopening Essenties - Maksim Chigaev

Opnieuw een GM onderuit tegen de Franse Afruilvariant

In de onderhavige partij zie we de Russische schaker Maksim Chigaev zich bedienen van de Frans Afruilvariant. Wit heeft makkelijk spel, verovert het Loperpaar, en doet -zo lijkt het- niets bijzonders. Zijn hoger gerate tegenstander komt er in deze partij niet aan te pas.

5.f3 in de Wolga ongevaarlijk voor zwart

Wit speelt een redelijke zijvariant 5.f3 tegen de Wolga. Zwart bedient zich van een variant die wij niet als hoofdvariant kozen, maar wel als interessant opmerkten.

Panov ook met snelschaken succesvol tegen de Caro Kann

Sanal bedient zich in dit vluggertje van de Panov tegen de Caro Kann. Hij speelt een andere opzet dan wij aanbevolen op SOE en dan gebeuren er vreemde maar ook opwindende dingen die we vooral bij het snelschaken zien: over en weer gewonnen staan

Chinese speler Renjie Huang succesvol met Versnelde Draak

Een partij uit 1962 van Klovans met de Versnelde Draak met zwart inspireerde Renjie Huang blijkbaar om in te gaan op onderstaande variant. En met groot succes.

Wonderkind Sevian bedient zich van de Budapester

In dit vluggertje bedient hij zich van de Budapester met zwart. Theoretisch geen belangwekkende partij maar wel interessant om te zien dat GM's met wit de nodige moeite hebben met de zwarte aanvalskansen.

1 2 3 4