Yakovich compliceert succesvol in de Versnelde Draak

Wit kiest een zeer rustige opbouw tegen de Versnelde Draak. Yakovich heeft meer rating en kiest een gecompliceerdere variant dan de gemakkelijkere varianten die 'gelijk' maken. Zijn strategie lijkt een uitstekende keuze.

Fraaie positiespel van Ganguly in het Italiaans

Zwart speelt een populaire bestrijding tegen het Italiaans: ...Kh8, ..Pg8 en ...f5. Maar Ganguly is met wit zeer goed voorbereid. De zwartspeler maakt slechts 1 fout, maar die wordt hem wel fataal.

Dreev solide in de Reti, shaky in het middenspel en sterk in de afronding

Beide spelers bouwen solide op. Ruim 13 zetten theorie waarna de partij begint. het is zwart die een kleine en later een zware fout maakt. Wit staat gewonnen, maar mag niet lang genieten van die weelde want wit geeft zijn voordeel snel weer weg. Dan is het Dreev die in dit vluggertje optimaal en foutloos de partij ten einde brengt. Zijn techniek is altijd grandioos geweest. Zo ook in dit vluggertje tegen een hoger gerate speler.

Giri brengt de Ben Oni een zwaar verlies toe

Deze keer geen hallelujah-geluiden maar gepaste nederigheid: een verlies met een geliefde opening. De zoon van zorgen, zoals de Ben Oni ook wel wordt genoemd wordt zwaar op de proef gesteld door onze landgenoot Giri die zelf de zwarte stukken ooit bediende in 2008. Een zeer leerzame partij waar menig Ben Oni speler zijn voordeel mee kan doen.

Martinovic zet Saric op het verkeerde been in het Engels

De zwartspeler komt met een relatieve nieuwe zet in het Engels die wij ook niet bekeken bij SOE. Saric kiest een wat slappe opzet en als hij ineens agressief begint te spelen door 12.g4?! begint zijn stand vanaf dat moment af te brokkelen. Zwart speelt het uitstekend, wit krijgt geen enkele kans.

Carlsen bedient zich succesvol met blitz van de Chebanenko

In een vluggertje uit 2012 zien we Carlsen zich bedienen van de solide Chebanko. Gelfand kan een zekere remise nemen, doet dat niet terwijl zijn gespeelde zet een blunder is. Carlsen profiteert niet en zo gaan de kansen over en weer. Het is Gelfand die de laatste fout maakt.

Het Torre-gambiet levert wit overtuigende overwinning op

De zwartspeler met een hogere rating kiest een riskante strategie om in de Torre de pion op b2 op te halen. Wit ontwikkelt zich vlot terwijl de zwarte Koning nooit meer in veiligheid komt. De witte aanval is op een bepaald moment al niet meer te stoppen. Een pijnlijke nederlaag voor zwart.

GM Ponkratov beschikt over goede reflexen in de bestrijding van de Aljechin

In deze Aljechin zien we GM Ponkratov uitstekende reflexen vertonen in een vluggertje van een minuut. Met name zijn slaan op f6 en het doorzetten van d5 verraden zijn grootmeesterlijke status.

Bacrot schuift zijn tegenstander langzaam weg met het Klassiek Damegambiet

In deze partij met een normaal tempo begint de partij in het middenspel. In de opening gebeuren weinig spannende dingen. Veel clubschakers zouden de stand misschien wel remise geven, zo niet Etienne Bacrot die vanaf dat moment start met zijn tegenstander onder druk te zetten. Wit wordt langzaam maar zeker weggeschoven. Een blunder van wit besliste voorspoedig het einde.

Jan Smeets doet goede zaken met de Franse Afruilvariant

In een normaal tempo-partij speelt Jan Smeets ogenschijnlijk zijn tegenstander met speels gemak weg in de Franse Afruilvariant.

1 2 3 6