Zwart prima uit de opening in Philidor tegen rustige witte opstelling

In dit vluggertje geeft de zwartspeler blijk met de zetten 9…c5! en 11…a5! De zwarte stand te begrijpen. Hij komt beter uit de opening ondanks dat wit geen echte blunders maakt. Natuurlijk krijgt de partij een wat onnatuurlijk verloop doordat het een blitz-partij is maar openingstechnisch zeer de moeite waard.

Zwartspeler heeft geen antwoord op populaire variant tegen de Budapester

De witspeler bedient zich van een zeer gevaarlijke variant als wapen tegen de Budapester. Zwart bouwt volkomen verkeerd op en binnen de kortste keren staat hij verloren en wordt hij weg geofferd.

Cheparinov niet bang voor de Flick-knife variant in de Ben Oni

Cheparinov krijgt in dit vluggertje de gevaarlijke Taimanov of Flick Knife variant te bestrijden in de Ben Oni met zwart. Op het moment dat wit niet in de geest van de opening voortzet gaat het initiatief over naar zwart. De technische fase kent wat onregelmatigheden maar dat die zijn natuurlijk toe te schrijven aan het beperkte tempo. Al met al een prima partij van de zwartspeler.

Zwart ten onder in een zeer dubieuze variant van de Aljechin

In een klassieke partij zien we een speler met 2400 rating rechtstreeks afstevenen op verlies. GM Yuri Solodovnichenko hoeft er weinig spectaculairs voor te doen anders dan zijn gewonnen stand uit de opening om te zetten in een vol punt.

Fraai stukoffer Markus Ragger in Franse Afruilvariant

De zwartspeler probeert in een Franse Afruilvariant zoveel mogelijk de symmetrie te bewaren. Maar gelijkspel levert het niet op. Ragger speelt de opening zeer sterk en zijn stukoffer op g6 is erg fraai. Dat hij niet helemaal correct voortzet is hem niet aan te rekenen: de partij was een vluggertje.

Valdes kan alle sjablonen toepassen bij Konings Indisch in de voorhand

In deze partij vallen twee dingen op: De zwartspeler heeft geen repertoire tegen 1. Pf3 en de witspeler kan alle sjablonen en patronen toepassen die algemeen bekend zijn. Wit boekt een gemakkelijke overwining.

Zwart houdt stand in de kritieke variant tegen de Wolga

In een van de meest kritieke varianten tegen de Wolga, komt de zwartspeler met een goed uitziend nieuwtje. Hij speelt echter daarna iets te langzaam waardoor hij in problemen komt. Dan is het de beurt aan wit om steken te laten vallen: eerst verspeelt hij groot voordeel en daarna een gelijke stand. Een theoretisch belangwekkende partij.

Peter Svidler brengt de Torre een gevoelige nederlaag toe

De sympathieke commentator van Chess24 Peter Svidler speelt voor ons een nieuw opbouw tegen de Torre. In een Konings Indische opbouw speelt hij niet het gebruikelijke …c6 maar direct …b6. Hij verovert de witveldige Loper en wint uiteindelijke met een vernietigende Loperpaar. Een leerzaam verlies voor de Torre spelers. Niet getreurd want aangegeven wordt hoe wit beter kan spelen.

Harikrishna verslaat jonge tegenstander in verre eindspel

De jonge GM Sarin Hihal weet de problemen van onze Anti Siciliaan goed te tackelen en komt met gelijkspel uit de opening. Het middenspel speelt hij goed maar in het eindspel faalt hij.

Indiaas wonderkind Praggnanandhaa maakt korte metten met 3…Dd6 in het Scandinavisch

Wit kan al twee keer met h4 een kansrijke stand bereiken maar laat dat evenzovele male achterwege. Wanneer hij wel h4! speelt is de partij in hogere zin beslist.

1 2 3 7